Hlavní obsah

Slovensko zavede euro 1. ledna 2009

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenská vláda ve středu rozhodla, že země zavede euro 1. ledna 2009. Z Národního plánu zavedení eura vyplývá, že slovenskými korunami bude možné platit ještě do 16.ledna 2009, poté bude možné koruny vyměnit za eura už pouze v bankách.

Článek

"Během krátkého období duálního oběhu, do 16. ledna 2009, se bude moci platit také korunovými bankovkami a mincemi, které se budou postupně stahovat z oběhu. Po skončení duálního oběhu bude zákonným platidlem na Slovensku už jen euro," píše se v materiálu, který schválila vláda Mikuláše Dzurindy.

Obchodníci budou muset šest měsíců před přijetím eura uvádět ceny v jednotné evropské měně i v korunách. Zveřejňovat cenovky v obou měnách budou muset podnikatelé do konce roku 2009. "Půl roku před spuštěním eura a rok po jeho spuštění budou povinní všichni obchodníci určovat ceny v slovenských korunách i eurech. Je to proto, aby se zabránilo zneužití konverze měny na umělé zvyšování cen," řekl na tiskové konferenci ministr financí Ivan Mikloš.

Nejnáročnější kritérium pro přijetí eura, snížení deficitu veřejných financí na tři procenta hrubého domácího produktu, chce Slovensko splnit v roce 2007. Další podmínkou pro vstup do eurozóny je hladina inflace maximálně 1,5 procenta nad průměrnou inflací tří členů s nejnižší mírou inflace. Česká republika chce přijmout euro v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám