Hlavní obsah

Slovensko zakázalo dovoz drůbežího od polské firmy. Kontroly v Česku běží

Právo, Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovensko ve čtvrtek zakázalo dovoz drůbežího masa dodávaného polskou firmou BB Marcin Borowicz se sídlem ve městě Nowy Targ. Slovenští veterináři o tom rozhodli po nedávné aféře s nepovoleným množstvím antibiotik v drůbežím mase dodávaném touto firmou. Maso se prodávalo začátkem týdne v prodejně v Popradu. Kontroly probíhají i v České republice.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Chlazená kuřecí prsa dodávaná polskou firmou obsahovala téměř čtyřnásobek povoleného množství antibiotik.

Ředitel slovenské Státní veterinární a potravinářské správy Jozef Bíreš ve čtvrtek oznámil, že zákaz dovozu drůbežího masa od této polské společnosti platí až do odvolání.

„Analýzy masa dodávaného zmíněnou firmou nadále probíhají,“ dodal Bíreš.

Slovenští veterináři zahájili kontrolu polského masa po zveřejnění informací o údajném dopování zvířat antibiotiky na polských farmách. Tuto informaci přinesla televize TVN. [celá zpráva]

Mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na přítomnost antibiotik v drůbeži, zejména v kuřecím mase původem z Polska, zahájila v minulých dnech také česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Reagovala tak právě na zprávy o používání nepovolených léčiv na polských drůbežích farmách. [celá zpráva]

Výsledky kontrol by mohly být známy zhruba v polovině příštího týdne, uvedl pro Novinky mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Kontroly začátkem července rozjela i Státní veterinární správa (SVS). Potrvají dva týdny. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám