Hlavní obsah

Slovensko za pět let v životní úrovni předstihne Česko, ukazují odhady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci dekády by mělo Slovensko v životní úrovni na 90 procentech průměru Evropské unie předstihnout Českou republiku. Ta do té doby dosáhne úrovně 86 procent EU, uvedl v úterý při představení výhledu růstu evropských ekonomik hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavský hrad

Článek

Česká ekonomika poroste v letech 2016 až 2020 podle analýzy Deloitte průměrně o 1,7 procenta ročně, zatímco Slovensko zhruba o tři procenta ročně, tedy téměř dvojnásobným tempem. V letošním roce by měla tuzemská ekonomika stoupnout o 2,3 procenta.

Životní úroveň měřená HDP na obyvatele v paritě kupní síly byla předloni v Česku na 81 procentech zemí EU a loni stoupla podle Marka na 82,3 procenta. Česko by tak mělo předstihnout na čele středoevropských zemí Slovinsko. Na Slovensku to bylo předloni zhruba 75 procent průměru EU.

Ovlivněni Německem

„Ve světle historické výkonnosti české ekonomiky se může odhad růstu HDP pro následujících pět let zdát jako nízké číslo, nicméně je nutné vzít v potaz očekávaný vnější vývoj. Pokud poroste německá ekonomika průměrně pouze o 1,4 procenta, limituje to do značné míry také prostor pro růst českého hospodářství," uvedl Marek.

Globální ekonomika by podle analýzy Deloitte měla v letech 2016 až 2020 růst průměrným tempem 3,6 až 3,7 procenta ročně. V letech 2010 až 2014 rostla průměrně o 3,9 procenta ročně.

U eurozóny se počítá s průměrným růstem o procento. Německo podle odhadů poroste průměrným tempem 1,4 procenta, Francie 1,1 procenta a třetí největší ekonomika eurozóny Itálie o 0,6 procenta. Mezi středoevropskými zeměmi by si největší dynamiku měly udržet Polsko a Slovensko s růstem HDP zhruba tří procenta ročně.

Reklama

Související články

Americká ekonomika roste nejrychleji za 11 let

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí stoupla o rovných pět procent, tedy nejrychlejším tempem za posledních 11 let. Oznámilo to v úterý tamní...

Pád koruny nebere konce, dolar už je za 24 Kč

Česká měna pokračuje v prudkém propadu. K dolaru je kurz koruny nejslabší za posledních zhruba devět let a vůči euru je nejníže za šest let. Vyplývá to z údajů...

Výběr článků

Načítám