Hlavní obsah

Slovensko vyhlásilo nouzový stav, nemá plyn z Ruska

• Aktualizováno
Právo, ivi (Bratislava)

Slovensko v úterý vyhlásilo nouzový stav kvůli výraznému poklesu dodávek plynu z Ruska. "Odběratele zatím nebudeme regulovat," uvedl na mimořádné tiskové konferenci slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Tisková konference se konala po zasedání krizového štábu.

Článek

Dodávky plynu na Slovensko a do dalších států omezil ruský Gazprom kvůli sporu s Ukrajinou. "V úterý jsme zaznamenali prudké snížení dodávek plynu, a to až o 70 procent. Jedná se o největší snížení dodávek v historii," uvedl Jahnátek.

Slovenská vláda je připravena na možnost regulace dodávek plynu pro vybrané velkoodběratele. "Regulace se v žádném případě nedotkne domácností, nemocnic a škol," dodal ministr.

Slovensko muselo odstavit všechny kompresorové stanice na svém území a plyn proudí tranzitní soustavou volným tokem.

"Slovensko spotřebuje při současném počasí denně asi 30 miliónů metrů krychlových. Z vlastních zásob můžeme čerpat 22 miliónů metrů krychlových," dodal Jahnátek.

Slovensko pošle protestní nótu do Moskvy i do Kyjeva. "Požádáme je, aby si urychleně vyřešili svůj komerční spor a nebrali členské státy Evropské unie jako rukojmí," zdůraznil Jahnátek.

Dodávky od ruského plynárenského gigantu pokrývají asi čtvrtinu celkové spotřeby v Evropě. Česko dovozem z Ruska kryje přibližně 80 procent spotřeby, Slovensko ještě více. Pokles dodávek země zaznamenala i v předchozích dnech.

Současné problémy s plynem jsou důsledkem rusko-ukrajinského sporu o ceny a dodávky plynu na Ukrajinu. Moskva po čtvrteční půlnoci Ukrajině přerušila dodávky plynu, což se v dalších dnech začalo odrážet na poklesu dodávek do zemí střední a jihovýchodní Evropy.

K okamžitému obnovení dodávek zemního plynu do Evropy vyzvala Evropská unie. Rusko a Ukrajina by podle ní měly začít ihned o sporu jednat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám