Hlavní obsah

Slovensko v nouzi spustí odstavenou jadernou elektrárnu Jaslovské Bohunice

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
BRATISLAVA
Aktualizováno

Slovenská vláda na sobotním mimořádném zasedání rozhodla o opětovném spuštění druhého bloku jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích. "Druhý blok bude běžet až do doby, než budeme mít opět plné zásobníky plynu," uvedl premiér Robert Fico. Druhý blok byl odstaven koncem roku 2008 na základě přístupové smlouvy Slovenska do Evropské unie.

Článek

Fico prohlásil, že opětovné nastartování jaderné elektrárny je možné v časovém horizontu do šesti dnů.

"I kdyby existovala dohoda o obnovení dodávek plynu, pro nás je důležitý až fakt, že plyn bude proudit na území Slovenska. Jadernou elektrárnu odstavíme, až se situace stabilizuje, nastane plná stabilita všech energetických systémů a budeme se cítit opět bezpečně" dodal Fico.

Fico: Jde o princip krajní nouze

Slovensko o tomto kroku informovalo Evropskou komisi a členské státy EU. "Uvědomujeme si, že dochází k porušení podmínek přístupové smlouvy, ale činíme tak v čase krize. Škody, které napácháme na přístupové smlouvě jsou podstatně menší, než jaké by hrozily, kdybychom tento krok neučinili. Je to princip krajní nouze. Prostě jsme to museli udělat," uvedl Fico.

Předseda slovenské vlády zdůraznil, že provoz druhého bloku V1 je bezpečný. "Tento blok byl odstavený z politických důvodů, nikoliv z důvodů bezpečnosti," konstatoval.

Slovensku stačí malá porucha a nastane blackout

Ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek připustil, že Slovensko stojí těsně před blackoutem. "Stačila by k tomu malá porucha na výrobním zařízení," uvedl.  

Jahnátek uvedl, že krizový štáb v sobotu požádal premiéra Roberta Fica, aby svolal mimořádné zasedání vlády. Ta zasedla a rozhodla o opětovném spuštění elektrárny.

Slovensko odstavilo první blok Jaslovských Bohunic koncem roku 2006. K tomuto kroku se zavázalo v souvislosti s podpisem přístupové smlouvy k EU. Druhý blok byl odstaven na konci roku 2008. Proti případnému opětovnému spuštění Jaslovských Bohunic už protestovalo Rakousko.

Ohrožena přenosová soustava elektrické energie

Podle slovenských představitelů je kvůli nedostatku plynu ohrožena celá přenosová soustava elektrické energie v zemi a opětovné spuštění Jaslovských Bohunic by mělo situaci stabilizovat. Nedostatek plynu totiž omezuje provoz plynových generátorů, které pomáhají stabilizovat rozvody elektrické energie.

"Druhý blok jaderné elektrárny V1 pracoval až do konce roku 2008 vysoce spolehlivě a bezpečně. Před případným opětovným spuštěním proto není potřeba vykonat žádné rozsáhlejší opravy," uvedl mluvčí Jaderné a vyřazovací společnosti Dobroslav Dobák.

Slovensko už dostalo plyn z Česka

Slovensko už dostalo plyn z rezerv české firmy RWE Transgas, francouzské společnosti GdF Seuez a německé E.ON Ruhrgas. Spotřebitele dokáže zásobovat plynem ještě 15 dní pomocí vlastních zásob a dodávek ze zahraničí. Větší podniky však musí omezovat spotřebu plynu na minimum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám