Hlavní obsah

Slovensko se uchází o megainvestici IBM

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovensko je ve hře o megainvestici amerického počítačového gigantu IBM. Firma v současnosti zaměstnává na Slovensku téměř 4000 lidí a do tří let by měl zaměstnat dalších tři tisíce lidí. Společnost by se tak stala jedním z největších zaměstnavatelů v zemi.

Článek

Vhodné místo pro megainvestici hledá centrála IBM v New Yorku. Ve hře je stále pět možností. Pokud by si firma vybrala Slovensko, investice by směřovala do Žiliny nebo do Košic. „Nekomentujeme. K této otázce se nebudeme vyjadřovat,“ řekla Hospodárskym novinám manažerka IBM pro komunikaci Stanislava Suchá.

Firma podle listu hledá síl pro projekt vzdálená správa serverů a aplikací, v jehož rámci chce služby zákazníkům v USA poskytovat ve vzdálenějších míst. Důvodem jsou hlavně nižší platové náklady. „Slovenský IT specialista má stále nižší mzdu, než jeho kolegové na Západě,“ uvedl analytik Redbaenk David Šplíchal. Svou roli hraje také zavedení eura na Slovensku.

Představitelé IBM se mají údajně setkat se slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou. Slovenské ministerstvo hospodářství nevylučuje státní podporu projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám