Hlavní obsah

Slovensko pomůže zaměstnavatelům, chce zabránit propouštění

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenská vláda se chce bránit důsledkům hospodářské krize tím, že pomůže firmám a zaměstnavatelům, aby nepřistupovali okamžitě k propouštění svých zaměstnanců.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

"Krize jednou skončí a firmy budou opět potřebovat zaměstnance. Vláda bude participovat na úhradě odvodů v případě, že si zaměstnavatel ponechá zaměstnance a přistoupí například na čtyřdenní pracovní týden," uvedl slovenský premiér Robert Fico po čtvrtečním zasedání Rady pro hospodářskou krizi. 

Zaměstnanci by v takovém případě dostávali 60 procent mzdy za pátý den. Vláda chce rovněž usnadnit vytváření sociálních podniků, které zaměstnávají lidi s nižší kvalifikací.

"Firmám, které neměnily počet zaměstnanců, za posledních 12 měsíců řádně platily daně a odvody, mají nějaký zajímavý výrobní program a chtěly by rozšířit počet zaměstnanců, nabízíme za každé nově vytvořené pracovní místo státní příspěvek v maximální výši 3624 euro na rok," prohlásil Fico.

Výše státního příspěvku bude záviset od regionu, kde bude pracovní místo vytvořeno. "Když je to v bratislavském regionu, tak to procento by bylo nižší. V případě regionu, kde je nezaměstnanost vysoká, chceme zaměstnavateli vytvořit možnost - pokud máš program, zaplatíme ti na celý rok 2009 jeho mzdu," dodal Fico. Pro Slováky, kteří se vracejí ze zahraničí nebo jsou v evidenci úřadů práce, nabízí vláda přechod na živnost. "Dostane buď jednorázový příspěvek od státu nebo mu budeme platit dva roky odvody," uvedl Fico. Vláda chce rovněž rozšířit okruh lidí, kterým bude vyplácen příspěvek na cestování za prací.

Vláda začíná šetřit u sebe

Slovenská vláda už ve středu oznámila, že z rozpočtu na pomoc ekonomice uvolní 332 miliónů eur (asi 9,2 miliardy Kč). Prostředky využije kabinet na zmíněné programy. "Šetření se v různé míře týká všech resortů a všech rozpočtových kapitol. Vstupujeme do absolutně krizového režimu, v němž je modifikovatelné vše," dodal ministr financí Ján Počiatek.

Podle Fica by se do opatření v boji proti hospodářské krizi měly zapojit také banky, samosprávy, energetické monopoly a odbory. Na Slovensku je ohroženo 10 tisíc pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám