Hlavní obsah

Slovensko nabízí odborníkům tisíce eur, když se vrátí ze zahraničí domů

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tisíce eur jsou motivací k návratu na Slovensko pro slovenské vědce a odborníky, kteří studují a pracují v zahraničí. Finanční příspěvek se týká například uhrazení školného v zahraničí. Za to by se studenti pak měli vrátit na Slovensko a nezůstávat v cizině.

Foto: Profimedia.cz

Slovensko chce zabránit tomu, aby studenti zůstávali v zahraničí a současně dostat už pracující odborníky zpět na Slovensko.

Článek

Vláda láká zpět domů především talentované Slováky do třiceti let, kteří studují v cizině. Resort školství jim nabízí proplacení školného do výše deset tisíc eur (275 tisíc Kč). Starším a zkušenějším lidem nabízí až 50 tisíc (1,3 miliónu Kč). Polovinu částky dostanou po uzavření pracovní smlouvy na Slovensku, druhou po odpracování jednoho roku.

Za iniciativou je Slovenská akademie věd, která už delší dobu bije na poplach v souvislosti s odlivem mozků do zahraničí. Od návratu odborníků si stát slibuje zlepšení situace ve vědě, výzkumu a vysokoškolském vzdělávání.

Projekt s názvem Návrat domů spouští slovenské ministerstvo školství ve spolupráci s resortem financí. Pro roky 2015 až 2018 je k tomuto účelu vyčleněn milión eur (27,5 miliónu Kč). „Jedná se o stipendijní program pro lidi, kteří mají zájem vrátit se na Slovensko. Je to jasný signál, že máme zájem o tyto lidi,“ zdůraznil ministr školství Juraj Draxler. Ministerstvo počítá, že v první vlně by se na Slovensko mohlo vrátit 50 lidí ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám