Hlavní obsah

Slovensko doveze zemní plyn z Norska

Bratislava

Společnost Slovenský plynárenský průmysl (SPP) uzavřela kontrakt na nákup norského plynu z těžebního pole v Severním moři. „Tyto dodávky pokryjí přibližně třetinu spotřeby našich zákazníků,“ řekl televizi Markíza mluvčí SPP Ondrej Šebesta.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Norský plyn bude na Slovenko proudit přes Německo a Česko, ale také novým plynovodem přes Polsko. První plyn z Norska by měl na Slovensko dorazit už v červnu.

Slovensko je momentálně z 85 procent závislé na ruském plynu. Země se snaží dovážet také zkapalněný plyn (LNG) z Texasu, který pomocí tankerů dopraví do přístavů ve Středozemním nebo Baltském moři a pak dál plynovody na Slovensko.

O tento plyn je však v členských zemích Evropské unie velký zájem a kapacity LNG terminálů jsou omezené.

Analytici považují za správné, že se Slovensko postupně odpoutává od dodávek ruského plynu.

Matovič navrhne zdanění ruské ropy zpracovávané na Slovensku

Válka na Ukrajině

Společnost SPP neuvedla, v jaké ceně bude norský plyn nakupovat, ale podle analytika portálu energieprevas.sk Jozefa Badida by mohl být norský plyn dokonce levnější než ruský.

„V současnosti ceny plynu klesají, takže je možné, že v některých případech jsou aktuální ceny nižší než ceny v indexovaných kontraktech s Gazpromem,“ řekl analytik.

Podle analytika portálu JPX Jána Pišty je výhodou, že SPP je ve státních rukou a dokáže snáz přijímat kroky ke zvyšování energetické bezpečnosti Slovenska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám