Hlavní obsah

Slovenské obce mají platit autorskému svazu za zpěv dětí na Den matek

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské obce dostávají v těchto dnech faktury od Slovenského ochranného svazu autorského (SOZA) za zpěv dětí na Mikuláše nebo na Den matek. Jak informovala slovenská média, některé z nich nechtějí platit a raději se budou soudit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

SOZA posílá faktury za používání hudebních děl. "Byl to pro mě šok. Malé děti chtěly poděkovat svým maminkám," uvedl starosta obce Pohorelá Jozef Kalman. Obec dostala od SOZA fakturu na 62 eur (asi 1600 korun). "Nejde o těch 62 eur, ale o princip," říká Ján Pompura z obecního úřadu v Pohorelé.

Děti zazpívaly například při uvítání Mikuláše na náměstí a maminkám ve školní jídelně. SOZA tvrdí, že konal v souladu se zákonem. "Tyto akce nesplnily podmínky licence, protože nešlo o školní představení," píše se v prohlášení svazu. Obec měla ohlásit akce deset dní předem, jinak se na ně vztahuje zákon o autorských právech.

Autorská práva k lidové písni

Obec Heľpa dostala rovněž fakturu od SOZA. Děti s rodiči při folklorní akci kráčeli vesnicí a zpívali lidové písně. "Zpívali například písničku To tá Heľpa. Nechápu, za co máme platit. Kdo má autorská práva k lidové písni?" ptá se Mária Kemková z obecního úřadu. Tato obec fakturu nakonec zaplatila. Podobnou fakturu dostala i obec Závadka nad Hronom.

Deník Sme uvedl, že SOZA chce vymáhání pohledávek svěřit nejmenované české právnické firmě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám