Hlavní obsah

Společnost Slovalco zastavuje výrobu hliníku

– Žiar nad Hronom

Závod Slovalco v Žiaru nad Hronom definitivně zastaví výrobu hliníku. Ve středu to oznámilo vedení společnosti. Rozhodnutí je reakcí na vysoké ceny elektřiny a nedostatečné kompenzace ze strany státu.

Foto: Profimedia.cz

Fabrika Slovalca v Žiaru nad Hronom končí s výrobou hliníku.

Článek

„Zastavení výroby se dotkne 300 zaměstnanců závodu a tisícovky externích zaměstnanců,“ uvedl generální ředitel Slovalco Milan Veselý.

Slovalco postupně omezovalo výrobu už od začátku roku 2022 a výroba hliníku definitivně skončí koncem září 2022.

„Slovalco patří mezi nejekologičtější a nejmodernější hliníkárny na světě a je jedním z největších zaměstnavatelů v banskobystrickém kraji. Proto nám je líto, že i v důsledku nečinnosti vlády se ukončí více než 70letá tradice výroby hliníku v Žiaru nad Hronom,“ dodal Veselý.

„Teď budete muset nakupovat v Číně nebo Rusku”

Připomněl, že Slovalco je klíčovým dodavatelem nejen pro slovenské, ale i pro evropské společnosti. „Zastavením výroby bude Evropa nucena dovážet hliník ze zemí, jako je Čína nebo Rusko,” upozornil ředitel továrny.

Odhaduje se, že od loňského roku, kdy se ceny energií začaly zvyšovat, evropské hutě snížily výrobu hliníku o 800 000 až 900 000 tun ročně, poznamenala agentura Reuters. Analytici uvádějí, že během nadcházející zimy by se mohla výroba snížit o dalších 750 000 tun, což by znamenalo větší nedostatek kovu a vyšší ceny pro evropské spotřebitele v dopravě, obalovém a stavebním průmyslu.

Hliníkárnu vlastní společnost Norsk Hydro (55,3 procenta) a Penta Investments (44,7 procenta). Má kapacitu na výrobu 175 tisíc tun hliníku ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám