Hlavní obsah

Slovenská ekonomika rostla nejpomaleji za téměř šest let

Novinky, ČTK, tov, bož

Tempo meziročního růstu slovenské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na téměř šestileté minimum – 1,3 procenta z 2,2 procenta ve druhém kvartálu. Ve čtvrtek o tom informoval slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj dřívější odhad. V mezičtvrtletním srovnání hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska ve třetím čtvrtletí vzrostl o 0,4 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Růst HDP ve vybraných zemích Evropy.

Článek

Zpomalení tempa růstu HDP Slovenska ovlivnil vývoj spotřeby domácností i státu, stejně jako rychlejší zvyšování dovozu výrobků a služeb než vývozu. Podle statistiků klesla výkonnost klíčových odvětví ekonomiky včetně průmyslu.

Hospodářství Slovenska rostlo ve třetím čtvrtletí pomaleji než ekonomika České republiky, která meziročně vzrostla o 2,5 procenta.

Česká ekonomika rostla o 2,5 procenta, potvrdil ČSÚ

Ekonomika

„Slovensko tím potvrzuje pozici nejslabšího růstu v celé Visegrádské skupině. Naplňují se tím obavy, že zdrojem hospodářského ochlazování je zejména vývoj v eurozóně. Ze všech zemí Visegrádu je s ní nejprovázanější právě Slovensko – měnově – a česká ekonomika – obchodně,” uvedl pro Novinky hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

„Máme sice stále dvojnásobný růst oproti Slovensku, ale jako Slovensko stále zpomalujeme. Oproti tomu Maďarsko v listopadu zvedlo predikci svého růstu ze 4 na 5 procent. Polsko sice zpomaluje také, ale stále se drží kolem čtyřprocentní úrovně. My jsme z pětiprocentního růstu spadli na polovinu již před dvěma roky,” dodal.

Z okolních zemí roste nejrychleji ekonomika Maďarska, téměř o pět procent. Naopak HDP Německa ve třetím kvartále meziročně stouplo jen o půl procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám