Hlavní obsah

Slovakia Energy na Slovensku končí

Alternativní dodavatel elektřiny a zemního plynu, společnost Slovakia Energy ze skupiny Bohemia Energy, na slovenském trhu končí. Firma to v oznámení zdůvodnila vývojem velkoobchodních cen energií, které v posledním období výrazně rostou, a také státní regulací cen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Skupina Bohemia Energy je s 1,23 milionu zákazníků a ročními tržbami 23 miliard Kč největším uskupením alternativních dodavatelů energií v České republice a na Slovensku. Podle výroční zprávy slovenského energetického regulačního úřadu ÚRSO měla loni Slovakia Energy na Slovensku dvouprocentní podíl na dodávkách plynu. V samotném sektoru domácností její podíl na dodávkách plynu i elektřiny dosáhl shodně kolem šesti procent.

Slovakia Energy své klienty informovala, že jejich smlouva o dodávce elektřiny, případně plynu zanikne nejpozději na konci října. Odběratelé si mohou vybrat nového dodavatele, nebo zajištění dodávek ze zákona převezmou určené firmy, kterými jsou největší hráči na trhu.

Na vzniklou situaci nemůžeme reagovat 

"Tlak na přechod k bezemisním zdrojům energie, spekulace s emisními povolenkami, dlouhá zima i očekávaný nárůst spotřeby kvůli rozvoji elektromobility ženou ceny energií na velkoobchodních trzích strmě vzhůru. Vzhledem k regulovanému trhu není z naší strany možné na tuto situaci adekvátně reagovat cenotvorbou," uvedla společnost.

Elektřina zdraží už v září

Ekonomika

ÚRSO na Slovensku reguluje ceny energií pro domácnosti i malé podniky.

Podle dřívějšího odhadu slovenského ministerstva hospodářství by domácnostem v zemi mohla v příštím roce zdražit elektřina zhruba o deset procent. Očekává se také, že odběratelé si připlatí i za plyn. Představitelé vládní koalice již uvedli, že připravují opatření na kompenzaci vyšších cen energií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám