Hlavní obsah

Slováci spočítali agrodotace, mezi největší příjemce patří firmy z Babišova fondu

Právo, Novinky, ivi (Bratislava), bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská Zemědělská platební agentura ročně vyplácí firmám, za nimiž je možné vypátrat českého premiéra v demisi Andreje Babiše, dotace ve výši pět až šest miliónů eur (127 až 152 miliónů korun). V úterý to napsal slovenský Denník N, který příjemce dotací prověřil v souvislosti s kauzou jejich zneužívání italskou mafií, kterou se mimo jiné zabýval zavražděný novinář Ján Kuciak.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

Článek

Denník N využil při své práci speciální aplikace, které se snaží vzájemně propojit veřejně dostupné databáze pracující s daty o eurodotacích. Novináři se přitom zaměřili na firmy a skupiny, které loni na dotacích v zemědělství pobírali milióny eur ročně.

„Seznam agrodotací ukazuje, že nejen na českých, ale i na slovenských polích výrazně podniká český premiér Andrej Babiš,” poznamenávají v textu jeho autoři.

Agrofert: Nejsme ve výhodě

Přímé platby podle nich dostává osm zemědělských družstev a dalších šest agrofirem. „Babiš i jeho manželka v nich figurují jako koneční uživatelé výhod,“ konstatuje list.

Denník N jmenuje například družstva Okoč-Sokolec u Dunajské Stredy, Bátovce u Levic, Ludanice u Topoľčan, Krupá v Dolní Krupé u Trnavy, Horní Obdokovce u Topoľčan, Beša u Levic a další. Družstva pěstují pšenici, řepku olejnou, slunečnici, kukuřici a ječmen. Všechny jsou členy agrochemického koncernu Agrofert, který Babiš loni v únoru kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenských fondů.

„Zemědělské provozní dotace máme na Slovensku úplně stejné jako všichni ostatní zemědělci – na prase, na krávu, na obdělávaný hektar apod. Nejsme oproti jiným zemědělcům v jakékoli výhodě,“ komentoval informace deníku pro Novinky tiskový zástupce Agrofertu Karel Hanzelka.

Daňové úlevy od Fica

Do skupiny Agrofert patří i podnik Duslo Šaľa, jemuž druhá vláda Roberta Fica podle deníku poskytla šedesátimiliónové daňové úlevy. „Pokud jde o daňový stimul pro Duslo, tato skutečnost je známá již několik let a není zde aktuálně nic nového. Vše je schváleno Evropskou komisí. Maximální výše je 58 miliónů eur, nikoli 60,” uvedl Hanzelka.

„Daňová pobídka zdaleka není automatická a je podmíněna dosažením určitého zisku, udržením zaměstnanosti na dobu 10 let a samozřejmě také naší vlastní počáteční investicí do nové výroby čpavku ve výši osmi miliard korun,“ dodal mluvčí Agrofertu s tím, že jde o jednu z největších investičních akcí v historii holdingu.

Babišovi bude majetek ze svěřenských fondů vydán, když přestane působit ve veřejné funkci nebo se změní zákon o střetu zájmů

Hanzelka současně upozornil, že „pan Andrej Babiš v Agrofertu již od ledna 2014 nepracuje a akcie firem jsou v souladu s platnou legislativou ve svěřenských fondech”. Reagoval na to, že deník dal dotace do souvislosti s českým premiérem v demisi.

Babiš ve svěřenských fondech figuruje jako takzvaná obmyšlená osoba, respektive beneficient. „To znamená, že majetek není zakladatele, ale zisk mu může jít,“ vysvětlil roli beneficienta již dříve právník Jan Rohlena z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners.

Babišovi jako obmyšlené osobě bude majetek ze svěřenských fondů vydán za předpokladu, že přestane působit ve veřejné funkci nebo dojde ke změně zákona o střetu zájmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám