Hlavní obsah

Slíbily, že změní pravidla. Brusel chce vyřadit osm zemí z černé listiny daňových rájů

Úředníci Evropské unie (EU) navrhli stáhnout osm zemí z takzvané černé listiny daňových rájů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dokumenty, do kterých měla možnost nahlédnout. EU sestavila listinu loni v prosinci a v současnosti zahrnuje 17 zemí.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Úředníci Evropské unie (EU) navrhli stáhnout osm zemí z takzvané černé listiny daňových rájů.

Článek

Úředníci doporučili vyjmout ze seznamu Panamu, Jižní Koreu, Spojené arabské emiráty, Barbados, Grenadu, Macao, Mongolsko a Tunisko. Tyto země se podle nich zavázaly změnit svá daňová pravidla.

O návrhu mají jednat ve středu velvyslanci EU. Očekává se, že bude přijat příští týden na zasedání ministrů financí EU v Bruselu.

Na seznamu by nadále měly zůstat Americká Samoa, Bahrajn, Guam, Marshallovy ostrovy, Namibie, Palau, Svatá Lucie, Samoa a Trinidad a Tobago.

Na šedé listině 47 zemí

EU má také takzvanou šedou listinu zemí, které zatím v daňové oblasti neplní požadavky EU, ale slíbily učinit patřičné změny. Zde je zahrnuto 47 zemí.

Problematikou daňových rájů se Brusel zabývá již delší dobu. Téma nabralo novou intenzitu loni na podzim, kdy zveřejnění velké série dokumentů označovaných jako Paradise Papers ukázalo, jak i řada evropských politiků tajně investuje obrovské sumy v daňových rájích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám