Hlavní obsah

Slevy ve vlacích nával nezpůsobily. Cestujících přibylo jen pár procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet cestujících ve vlacích Českých drah se po zavedení slev pro studenty a důchodce zvýšil proti podzimu 2017 zhruba o čtyři procenta. Růst počtu cestujících v řádu jednotek procent zaznamenaly i RegioJet nebo Arriva. Zvýhodnění cestující tvoří celkově asi třetinu všech pasažérů. Vyplývá to z informací dopravců.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

Studenti do 26 let a senioři nad 65 let mohou od 1. září využívat ve vlacích a autobusech slevu 75 procent z jízdného.

Růst počtu cestujících je podle dopravců pozvolný, nárůst přitom nepřisuzují pouze slevám. „Počet cestujících nám roste kontinuálně již několik let a bylo tomu tak i loni před zavedením slev. Zmíněné zvýšení je proto výsledkem jak dlouhodobého příklonu veřejnosti k železniční dopravě, tak zavedení slev, které nepochybně cílové skupiny motivovaly k častějšímu cestování,“ podotkl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Slevy na jízdném
Slevy platí pro studenty do 26 let a seniory nad 65 let na všech vnitrostátních dálkových regionálních autobusových a železničních linkách, v rámci integrovaných dopravních systémů a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. V rámci železniční dopravy platí pouze ve vozech druhé třídy.

Slevy zatím využívají podle dopravců více studenti. „Vzhledem k tomu, že studenti často nemají jinou alternativu dopravy než právě veřejnou dopravu, jsou to právě oni, kdo využívá slev v největší míře,“ uvedl mluvčí Arrivy Martin Farář. Zájem seniorů ale zvolna také roste.

Šest miliard ročně

Přeplněnost souprav podle dopravců nehrozí, někteří z nich však kvůli zvýšenému zájmu spoje posilovali. České dráhy tak na podzim trvale posílily vlaky zejména na linkách z Prahy na východ republiky, především do Ostravy, Brna nebo Hradce Králové a také do slovenské Žiliny. Vozy dopravce přidal i na trase Praha–České Budějovice. Spoje průběžně posiloval o další vozy například také RegioJet.

Přehled dopravců s největším objemem faktur za září a říjen:
Dopravce (železnice)Fakturovaná částka v Kč
České dráhy450 153 603
RegioJet46 131 602
Leo Express13 689 890
GW Train Regio4 126 411
Dopravce (autobusy)
Arriva Morava40 346 793
Student Agency26 153 224
Arriva Střední Čechy25 756 937

Stát na kompenzacích za slevy vyplatil dopravcům za první dva měsíce 975 milionů korun. To zhruba odpovídá původnímu odhadu ministerstva dopravy, které roční náklady odhadlo na šest miliard korun.

Některé slevy na železnici platily už dříve, například tzv. žákovské jízdné. V roce 2017 stát jako kompenzace za slevy na jízdném zaplatil necelou čtvrt miliardu korun. Nárůst tedy bude více než dvacetinásobný. Opatření kritizovala hlavně pravicová opozice, která mluvila o „uplácení voličů“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám