Hlavní obsah

Sleva na mýtném by měla být maximálně 13 procent, tvrdí dopravci

PRAHA

Maximální sleva z mýtných plateb by měla být 13 procent, řekl v pátek generální tajemník sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martin Špryňar. Podle něj to vyplývá z norem Evropské unie. Česmad nyní připravuje pro ministerstvo dopravy návrh systému slev; úřad poté zhodnotí jeho dopady na příjmy státu.

Foto: Novinky

Článek

"Musí se to týkat všech, tedy domácích i zahraničních dopravců," připomněl Špryňar. Na slevu by podle návrhů Česmadu mělo nárok každé vozidlo při dosažení určité zaplacené částky za měsíc. Sleva by se započítala automaticky za příslušný měsíc. Konkrétnější Špryňar být nechtěl s tím, že systém se teprve tvoří.

"My analyzujeme data z mýtného systému, jaké jsou průměrné náklady na jednotky, takže je to dost složité, jak ty slevy nastavit," řekl tajemník. Ministerstvo dopravy očekává podle mluvčího Karla Hanzelky návrhy Česmadu ještě v pátek. Zabývat se však jimi bude až příští týden.

Na zavedení slev se dohodlo ministerstvo dopravy s podnikateli počátkem týdne. Jde o jeden ze čtyř základních požadavků dopravců. Slevy využijí především české přepravní firmy, které se na celkových platbách podílejí 60 procenty. Průměrná sazba na dálnicích činí 4,05 koruny za kilometr.

V systému je nyní vedeno 325 000 kamiónů, do konce roku se podle předpokladů jejich počet zvýší o desítky tisíc. Příští rok také přibude dalších 200 000 vozidel od 3,5 tuny do 12 tun, kterých se bude mýtná povinnost nově týkat.

K dalším požadavkům dopravců patří stanovení termínu přijetí eura a zavedení takzvané profi nafty, tedy vracení části spotřební daně z paliv. Dopravci chtějí také zabránit možnému rozšíření pátečního zákazu jízdy kamionů z prázdnin na celý rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám