Hlavní obsah

Skutečný počet najetých kilometrů u ojetin půjde zjistit na webu

Právo, Jiří Novotný

Ministerstvo dopravy (MD) zpřístupní od 1. ledna na svém webu databázi stavu tachometrů starších motorových vozidel při jejich poslední technické kontrole v ČR. Lidé tak budou při koupi ojetin moci lépe čelit podvodům s přetáčením tachometrů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„K tomu, aby se zájemce dostal do databáze, bude muset mít k dispozici technický průkaz konkrétního vozidla. Z něj po rozkliknutí stránky uvede výrobní číslo vozidla a datum poslední technické kontroly. Pak se mu na stránce objeví stav tachometru,“ uvedl v pondělí v ČT Josef Pokorný, ředitel odboru provozu motorových vozidel MD.

Služba bude zdarma a člověk se jejím prostřednictvím dostane k celé historii vozidla, o něž má zájem. Tedy k informacím o stavu tachometru při všech technických kontrolách, jimiž v Česku prošlo.

Podvodníci se ovšem většinou soustřeďují na dovezená auta, která do ČR doputovala a byla zde registrována již se stočeným tachometrem. Nynější krok MD tedy proti dovozovým podvodům nepomůže. Přesto ale bude pro motoristy při návštěvě autobazaru užitečným pomocníkem.

Ministerstvo dopravy chce také změnou zákona prosadit, aby trestným činem byly i nabídky na přetočení tachometru, které se často objevují na internetu. „Pokud ale někdo z přetočení tachometru má majetkový prospěch, je to už dnes trestný čin podvodu,“ zdůraznil Pokorný.

Zpřísnit postih

O to, aby se postih za přetáčení tachometrů zvýšil, usiluje už řadu let Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA).

„Politici vždy na poslední chvíli ucuknou. Naposledy loni, kdy měla být v návrhu novely silničního zákona za přetočení tachometru pro firmy pokuta až pět miliónů korun. Sankce z toho však nakonec vypadla,“ stýská si předseda SOVA Zbyněk Veselý.

Při koupi ojetiny je tedy důležité používat zdravý selský rozum. Prověřit si záznamy v servisní knížce, napojit auto na diagnostiku a zajet s ním do nezávislého servisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám