Hlavní obsah

Skupině PRE loni mírně klesl čistý zisk, výnosy naopak vzrostly

Skupině PRE (Pražská energetika), která patří mezi největší dodavatele elektřiny v Česku, klesl loni mírně čistý zisk o 0,6 procenta na 2,85 miliardy korun. Celkové výnosy naopak vzrostly o 8,1 procenta na 21,9 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma zveřejnila na svém webu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Skupina podle ní loni dodala svým zákazníkům 5,94 terawatthodiny elektřiny a 469 gigawatthodin zemního plynu. U elektřiny to bylo meziročně o 1,4 procenta méně, u plynu naopak o 21,2 procenta více.

„V roce 2019 se PRE dařilo dále naplňovat svoji růstovou strategii. Hodnota dosaženého hrubého zisku před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) dosáhla výše 5,051 miliardy korun a poprvé v historii společnosti tak překročila hodnotu pěti miliard korun. Tento výsledek představuje proti předchozímu roku navýšení o 3,7 procenta,“ uvedla ve zprávě firma. Skupina PRE má zhruba 800.000 zákazníků a je třetím největším dodavatelem elektřiny v ČR.

Sama Pražská energetika a.s. loni meziročně zvýšila čistý zisk o 12,8 procenta na 2,6 miliardy korun. Ze zveřejněné pozvánky na valnou hromadu společnosti, která se uskuteční 25. června, vyplývá, že představenstvo PRE navrhuje akcionářům vyplatit z loňského zisku dividendu 445,35 koruny na akcii. Jde o podobnou výši jako v předešlých letech, loni bylo akcionářům za akcii vyplaceno 436,99 koruny.

Skupina se rozšiřuje

Kromě schválení dividend a účetních závěrek bude valná hromada schvalovat vyplacení části zisku členům představenstva, dozorčí a závodní rady. Navrhovaných 24,2 milionu Kč nevybočuje z úrovně z minulých let včetně loňska.

Mezi základní aktivity skupiny PRE patří prodej, obchodování a distribuce elektřiny. Plných 58 procent společnosti vlastní Pražská energetika Holding, jehož majoritním vlastníkem je město Praha. Dalším významným akcionářem je německá EnBW Energie Baden-Württemberg, která vlastní 41,4 procenta.

Mezi dceřiné společnosti skupiny patří například firma PREměření, která se zaměřuje na poskytování služeb v oblasti měření, společnost PREdistribuce, která je držitelem licence na distribuci elektřiny na území Prahy a Roztok. Další dceřinou společností je firma eYello CZ, která pod značkou Yello Energy působí jako alternativní dodavatel elektřiny a plynu, nebo společnost Kormak, která zajišťuje inženýrské, projekční a stavební práce v distribučních sítích.

„V roce 2019 došlo k dalšímu rozšíření Skupiny PRE. Akvizicí společnosti Voltcom se podařilo doplnit interní kapacity v oblasti projektování, inženýringu a výstavby sítí nízkého a vysokého napětí. Portfolio obnovitelných zdrojů energií bylo doplněno o větrnou elektrárnu Horní Částkov o výkonu čtyři megawatty,“ dodala ve výroční zprávě firma.

Reklama

Výběr článků

Načítám