Hlavní obsah

Skupina PPF ovládla 90 procent O2. Chce stáhnout akcie z burzy

• Aktualizováno
Novinky, bož

Investiční skupina PPF získala v rámci zrychleného odkupu akcií podíl 90,01 procenta v operátorovi O2. Nyní chce akcie stáhnout z pražské burzy. Bude tedy iniciovat jednání valné hromady o vytěsnění minoritních akcionářů.

Foto: Veronika Neprašová, Novinky

Sídlo PPF v Dejvicích

Článek

„Jako držitel podílu na základním kapitálu O2 CR více než 90 procent oznamuje PPF záměr iniciovat v souladu se zákonnou normou nucený přechod (tzv. povinný odkup) všech akcií ostatních akcionářů tohoto telekomunikačního operátora na společnosti ze skupiny,” uvedla skupina v tiskové zprávě.

Zrychlený odkup skupina vyhlásila ve středu. Před ním ovládala 83,58 procenta akcií operátora.

Akcie O2 na pražské burze ve čtvrtek v 10 hodin dopoledne odepisovaly 2,42 procenta na 262,50 koruny za kus. V prvním čtvrtletí operátor zvýšil čistý zisk o 1,9 procenta na 1,29 miliardy korun.

O2 zvýšila zisk na 1,3 miliardy korun

Ekonomika

Rozhodnutí PPF nabídnout zrychlený odkup akcií O2 CR podle mluvčího Leoše Rouska reflektuje skutečnost, že objem obchodů s tímto titulem na pražské burze dlouhodobě klesá.

Letos dosahuje průměrný denní objem obchodů s akciemi O2 9,3 milionu korun. V roce 2011 dosahoval průměrný denní objem obchodů s akciemi O2 134 milionů korun. O pět let později klesl na 33 milionů korun.

Aktuální objemy obchodů s cennými papíry O2 dle Rouska odpovídají tržní likviditě velmi malého akciového titulu, nikoliv společnosti kotované na hlavním trhu pražské burzy. Významu společnosti by podle PPF odpovídaly obchody v objemech desítek milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám