Hlavní obsah

Skotsko vyrazilo do boje proti menstruační chudobě

Edinburgh

Všechny skotské ženy budou mít od příštího týdne vložky a tampony zdarma. Nový zákon, který vstupuje v platnost v pondělí, si klade za cíl bojovat proti takzvané menstruační chudobě, kdy si ženy nemohou dovolit koupit každý měsíc hygienické pomůcky, a podle agentury AFP je ve svém měřítku první na světě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příslušný zákon schválil v roce 2020 jednomyslně místní parlament. Menstruační pomůcky podle něj budou muset poskytovat místní úřady, školy a univerzity. S vyhledáním nejbližšího distribučního místa bude sloužit speciální aplikace pro mobilní telefony PickMyPeriod.

„Poskytování přístupu k bezplatné hygienické ochraně je zásadní z hlediska rovnosti a důstojnosti,“ uvedla v tiskové zprávě skotská ministryně pro sociální spravedlnost Shona Robisonová. „Ještě důležitější je to v době, kdy lidé musí dělat obtížná rozhodnutí kvůli krizi životních nákladů,“ dodala.

Zdražování potravin: Nejvíc šlo nahoru máslo a sýr

Ekonomika

Míra inflace v Británii se blíží deseti procentům, v České republice ale spotřebitelské ceny v červenci stouply dokonce o 17,5 procenta. Prudce rostoucí účty za energie dopadají nejhůře na ty nejchudší.

Podle průzkumu z května 2019 mezi 1000 dospívajícími dívkami ve Spojeném království vynechala více než polovina dospívajících dívek (52 procent) kvůli pravidelnému měsíčnímu krvácení školu. Bezplatné hygienické pomůcky nabízejí studentkám i francouzské školy nebo školy na Novém Zélandu.

Maďarům se nedaří zkrotit inflaci, v červenci vystoupila na 13,7 procenta

Ekonomika

Anketa

Uvítali byste bezplatné vložky a tampony i v Česku?
Rozhodně ano.
66,6 %
Ne, není to tak drahá položka.
26,4 %
Nemám na to názor.
7 %
Celkem hlasovalo 5860 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Aleš Michl: Zvolili jsme stabilitu

Úrokové sazby jsou dost vysoké a nedávalo by teď žádný smysl je dál razantně zvyšovat, protože na inflaci mají kvůli její povaze pouze malý vliv. Právu to ve...

Inflace v USA klesla na 8,5 procenta

Míra inflace ve Spojených státech amerických v červenci překvapivě klesla na 8,5 procenta z červnových 9,1 procenta. Ve středu to uvedlo americké ministerstvo...

Výběr článků

Načítám