Hlavní obsah

Skončil další dodavatel energií

S dodávkami energií skončila společnost Česká energetická a plynárenská. Důvodem je konec partnerské společnosti Manta Commodities SE, která zajišťovala odchylky v dodávkách. Manta Commodities oznámila konec činnosti na začátku týdne, uvedl server Aktuálně.cz. Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) měla společnost 1254 odběrných míst, odběratelé nyní skončí v režimu dodavatele poslední instance.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odpovědnost za odchylku znamená, že odpovědná firma musí vyrovnávat okamžitou spotřebu odběratelů, která v danou chvíli neodpovídá plánované spotřebě. Jde o krátkodobé výkyvy, které se menším dodavatelům nevyplatí řešit vlastními silami.

„Energie jsme měli pro Vás nakoupené od subjektu zúčtování odchylek, který je aktivní na velkoobchodním evropském trhu. Bohužel nám již nejsou schopni tyto energie pro Vás dodat. Ohledně neschopnosti subjektu zúčtování odchylek dodat nasmlouvané a zaplacené energie jsme se řádně dozvěděli až dne 20. března 2022 ve večerních hodinách, tedy bez prostoru v této bezprecedentní situaci jednat,“ uvedla Česká energetická a plynárenská na svém webu.

Server Aktuálně.cz uvedl, že subjektem zúčtování odchylek je myšlena společnost Manta Commodities SE. Ta ukončila svou činnost na začátku týdne. Ředitel Manta Commodities SE Petr Beneš v úterý řekl, že důvodem ukončení dodávek energií je současná geopolitická situace, pád bankovního ústavu a požadavky na extrémní finanční zajištění na nákup komodit.

V příštích dnech mohou zkrachovat další dodavatelé plynu, varuje Praha

Válka na Ukrajině

Kolik dodavatelů fungovalo pod Manta Commodities SE, není zatím jasné. Jedním z dodavatelů fungujícím pod Manta Commodities SE byla například společnost Bidli Energie, která se včas zaregistrovala do centrálního systému OTE, a. s., a je jeho přímým obchodním partnerem. Její zákazníci tak v režimu dodavatele poslední instance (DPI) neskončí.

Kvůli extrémnímu růstu cen energií na velkoobchodních trzích skončila v Česku od loňského podzimu už zhruba dvacítka dodavatelů. Největší z nich, skupina Bohemia Energy, ukončila činnost v polovině října. Měla asi 900 000 zákazníků.

Záchranný režim DPI trvá šest měsíců, za tuto dobu si zákazníci musí najít nového dodavatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám