Hlavní obsah

Škody po červencových bouřkách se blíží půl miliardě

Škody klientů pojišťoven hlášené po červencových bouřkách dále rostou a celkově se pomalu blíží půl miliardě korun. Vichřice, povodně a záplavy, blesky a kroupy ničily hlavně střechy, přístřešky, kapoty automobilů a vyplavovaly domy a garáže.

Foto: Pro novinky Laco Kučera, Novinky

Noční bouře nad Prahou.

Článek

Česká pojišťovna registruje po bouřkách 4429 pojistných událostí klientů, jejich předpokládaná výše činí 190 milionů Kč, řekl Jan Marek z tiskového oddělení. Nejvíce škod má ze středních Čech (1203 případů za 51 milionů Kč) a východních Čech (1124 za 39 milionu Kč). K nejvíce postižených regionům patří i jižní a západní Čechy, zejména pak Strakonicko. "Předpokládáme, že bychom nyní mohli mít zaregistrovánu polovinu škod od občanů, podnikatelů i zemědělců," dodal.

Kooperativa po bouřkách v červenci zatím eviduje 2200 pojistných událostí za celkem 115 milionů Kč. Jejich celková výše podle mluvčího Marka Vícha přesáhne patrně 180 milionů Kč. Nejčastější škody jsou vichřicí a krupobitím poškozené střechy a různé přístřešky. Přes 600 vozidel bylo poškozeno kroupami. Zaznamenala i škody způsobené spadlými stromy, například poničené elektrické vedení. "Našim likvidátorům se podařilo plnou čtvrtinu zejména menších škod kompletně vyřídit," podotkl.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Po opadnutí vody následoval úklid

Celkem čtvrtina všech škod nahlášených Generali je zlikvidována a lidé mají peníze na svých účtech, souhlasil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Mobilní technici a likvidátoři podle něj registrují škody přímo v terénu a aktivně nabízejí možnost výplaty zálohy na pojistná plnění. Aktuálně má Generali hlášeno 500 škod za celkem 22 milionů korun. U Allianz se situace významně nemění, odhady škod stouply na 45 milionů korun. "Lidé dál hlásí škody, ale už ne tak intenzivně jako v pondělí," upozornil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Další škody lze očekávat i v dalších dnech. Jen v úterý Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před bouřkami pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Meteorologové předpokládají, že Moravu zasáhnou silné bouřky s kroupami, přívalovými dešti a silnými poryvy větru. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám