Hlavní obsah

Sklizeň obilovin bude menší, řepky se urodí více

Obilovin se podle odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) sklidí letos asi 6,298 miliónu tun, což je o 8,2 procenta méně než v loňském roce. Důvodem jsou nižší výnosy. Naopak řepky se letos urodí více než před rokem, očekává se sklizeň asi 1,221 miliónu tun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výnos z řepky tak naroste asi o 6,5 procenta. Je to především dáno tím, že loni se řepky tolik neurodilo a letos zemědělci oseli řepkou o něco více plochy. Řepka se v Česku posledních pět let pěstuje na zhruba 400 tisících hektarech, letos to bylo 412 000 hektarů. V porovnání s výnosy posledních deseti let jsou letošní čísla u řepky průměrná.

Sklizeň letos začala dříve, podle portálu eAgri ministerstva zemědělství nebyl za posledních deset let zaznamenán začátek sklizně tak brzy. Letošní teplé počasí zkrátilo dobu kvetení všech plodin, čímž se urychlilo dozrávání jak obilovin, tak řepky.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Lán řepky (ilustrační foto)

I když bude sklizeň obilovin letos nižší, nebude to mít na strategické zásoby nijak zvláštní vliv. Ty jsou podle ředitele odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiřího Hrbka asi jeden milión tun.

Obiloviny patří mezi nejčastější plodiny na českých polích, pěstují se na 1,25 miliónu hektarů, nejčastěji pšenice ozimá. Řepka se pěstuje na asi 17 procentech polí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám