Hlavní obsah

Singer: Pokud nastane dramatická situace, kurz se může měnit

Právo, Jiří Vavroň

Pokud nastane nějaká dramatická situace v eurozóně, nebo by hrozila výrazná inflace, což sice nepředpokládám a není to ani pravděpodobné, může centrální banka opět přistoupit ke změně kurzu, řekl v nedělních otázkách Václava Moravce guvernér České národní banky Miroslav Singer. Obecně je to možné, řekl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

Singer v pořadu obhajoval nedávný krok centrální banky, která intervencemi oslabila českou korunu. ČNB zdůvodnila intervence potřebou posílit ekonomiku a zabránit deflaci. Kroky ČNB vyvolaly odmítavou reakci řady ekonomů a analytiků.

Singer současně zdůraznil, že kurz koruny ale nelze měnit při jakémkoli problému v ekonomice. Guvernér ČNB znovu odmítl, že kroky centrální banky vyvolají superinflaci. Zdůraznil, že centrální banka dokáže, pokud by hrozil nějaký dramatický nárůst inflace,  vzít si zase peníze z ekonomiky zpět.

Kroky centrální banky podle jeho slov nebudou mít ani žádný vliv na to, kdy země přijme euro, úvahy o možném přijetí ani neurychlí ani nezpomalí.

Opatření ČNB nepředstavuje podle guvernéra ani žádnou cenovou válku, ani nezákonnou podporu tuzemské ekonomiky. Země eurozóny o možném kroku centrální banky věděly zhruba rok, prohlásil guvernér.

Reklama

Výběr článků

Načítám