Hlavní obsah

Silnici u Rychaltic otevřeli, i když není hotová

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než tři roky budovaná rychlostní silnice R48 z Rychaltic k Frýdku-Místku je od čtvrtku průjezdná. A to i přesto, že není kompletně hotová. Stále chybí dokončit přibližně dvousetmetrový úsek v Rychalticích, kvůli němuž je napojení stávající silnice I/48 na novou R48 dálničního typu staženo ze čtyř do dvou jízdních pruhů.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Napojení stávající silnice I/48 na rychlostní silnici R48 je poněkud krkolomné. Dostavění silnice překáží soudní spory o část pozemku rodiny Konvičkových.

Článek

Úplné dokončení úseku v Rychalticích brzdí nedořešené spory s vlastníky pozemků. Těm se nelíbí, že jim stavba chce ukrojit pozemek. „Rádi bychom otevírali celou stavbu najednou, ale bohužel stále není dořešený krátký úsek, u kterého běží vyvlastňovací řízení. Docházelo tam k různým změnám ve vlastnických listech, a tím se řízení natahovalo. Dvě záležitosti jsme již dokončili, jedna ale stále trvá,“ popsala vedoucí projektového týmu stavby Irena Krzyžanková z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Zároveň dodala, že zdržení zapříčinila také změna platné legislativy. „Minimálně na rok celé řízení úplně zastavila, takže jsme museli začít všechny body projednávat úplně od začátku,“ doplnila Krzyžánková.

Do léta by ale podle ní měl být dostavěn i úsek v Rychalticích. „Sice ještě běží soudní žaloby, ale ty nás už tolik nezdrží. Předpokládám, že v zimních měsících se s vyvlastňovacími řízeními vypořádáme a do pololetí bychom mohli mít hotovou celou stavbu,“ dodala Krzyžánková.

Stavba obchvatu? Snad za dva roky

Na nový úsek silnice z Rychaltic k Frýdku-Místku v budoucnu naváže obchvat Frýdku-Místku. Jeho stavba by podle posledních informací mohla začít do dvou let. „Nově zprovozněná R48 uleví především místním částem Chlebovice a Zelinkovice-Lysůvky, kterými denně projede přibližně 24 000 aut,“ řekl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD).

Mnohem raději by ale už otevíral právě chybějící obchvat. „Frýdkem-Místkem projede za jeden den přes 40 000 vozidel. Pokud vše půjde dobře a obchvat bude zařazen do operačního programu Doprava II, mohlo by se v roce 2014 začít stavět. Neustále jednáme se ŘSD a ministerstvem dopravy a snažíme se tuto stavbu urychlit. Zatím ale na obchvat stále jen čekáme,“ řekl Pobucký.

Na více než sedm kilometrů dlouhém úseku nové rychlostní silnice mezi Rychalticemi a Frýdkem-Místkem se bude moci jezdit 130kilometrovou rychlostí a prozatím bez dálniční známky. „Ke zpoplatnění zřejmě dojde až ve chvíli, kdy bude R48 kompletně hotová,“ pověděla Krzyžánková z ŘSD.

Kdy to bude, ale nedokáže ani odhadnout. „My jsme připraveni začít stavět jak úsek Příbor – Rychaltice, tak obchvat Frýdku-Místku, kde finišujeme s přípravou stavby. Vše závisí na tom, kdy budou schválené finance. Doufáme, že alespoň část budeme moci realizovat v roce 2014,“ řekla Právu Krzyžánková.

Nově zprovozněná silnice měří 7137 metrů a z části je vedena po bývalé silnici I/48. Její součásti je i 16 mostů a 160 metrů dlouhý tunel v Zelinkovicích. Stavba úseku trvala tři roky a stála přibližně 2,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám