Hlavní obsah

Silná koruna a drahá ropa oslabily českou ekonomiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká ekonomika letos ve 2. čtvrtletí vzrostla meziročně o 4,6 procenta. Oznámil to ve středu Český statistický úřad (ČSÚ). Za nižší růst může silná koruna a také drahá ropa.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dalším důvodem je i zpomalování německé ekonomiky - hlavního obchodního partnera Česka.

"Naopak motorem růstu (...) byl především zahraniční obchod, kde výrazný převis vnější poptávky nad nabídkou vyústil do vysokého aktivního salda zahraničního obchodu zbožím a službami," uvedl ČSÚ.

"Ekonomika se dostala za horizont a nyní zpomaluje. Na konci čtvrtého čtvrtletí čekám růst jen tři procenta, což je pětileté minimum,"uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.

Úřad současně zároveň upřesnil odhad vývoje za první čtvrtletí na meziročních 5,4 procenta.

Evropa snížila odhad růstu ekonomiky

Evrospká komise ve středu vydala předpověď, v níž prorokuje zpomalení ekonomiky Evropské unie. Bude větší, než se dosud předpokládalo.

Za celý letošní rok by HDP celé EU měl vzrůst jen o 1,4 procenta, namísto původně očekávaných dvou procent. Ekonomika eurozóny, tedy zemí, kde se platí eurem, by měla místo očekávaných 1,7 procenta meziročně vzrůst jen o 1,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám