Hlavní obsah

Síkela pracuje na zvláštním energetickém tarifu. Roli bude hrát spotřeba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf resortu průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) pracuje na zvláštním energetickém tarifu, který má lidem pomoci s vysokými cenami energií. Určen by byl nejen pro nízkopříjmové obyvatele, ale zřejmě také pro takzvanou střední třídu. Vysokopříjmové domácnosti ministerstvo podporovat neplánuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Článek

Přesnou podobu nastavení, pro koho a za jakých podmínek bude takzvaně sociálněenergetický tarif platit, teprve projednává s ostatními ministry, následně by ho představil veřejnosti. Zvláštní tarif by měla schválit také Sněmovna, stát by se tak mělo v následujících týdnech.

„Tarif má mít podobu regulovaných cen energie propojenou s motivací k energetickým úsporám,“ uvedl Síkela. Podle plánů se má snižovat cena už nyní existujících tarifů. Do určité výše spotřeby by lidé mohli využívat nižší cenu, nad touto hranicí by pak za energie platili běžné ceny.

Babišova vláda byla energeticky velmi nebezpečná, řekl Síkela

Ekonomika

Ministerstvo chce podle Síkely domácnosti i podniky motivovat také k energetickým úsporám. Na pátečním brífinku zmínil, že ve své budově na Františku například snížilo ministerstvo teplotu v kancelářích i na chodbách, snížilo teplotu vody. Úspora podle Síkely činí 20 procent elektřiny a téměř čtvrtinu spotřeby plynu.

Na přípravě tarifu se podílí i ministerstvo práce. Sociální tarif Síkela a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) zmínili poprvé na společné tiskové konferenci v únoru.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) také minulý týden serveru Echo24.cz řekl, že státní nižší tarif by mohly mít buď rodiny s nižším příjmem, nebo všechny domácnosti na určitou část spotřeby. „Tržní cenu části elektřiny by určil stát,“ uvedl Stanjura.

Ceny dál letí vzhůru, inflace stoupla na 14,2 procenta

Ekonomika

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku je nejvyšší od prosince 1993. Inflace v dubnu zrychlila na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Elektřina v dubnu zdražila meziročně o 30,1 procenta, zemní plyn o 44,2 procenta, tuhá paliva o 24,1 procenta a teplo a teplá voda o 17,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám