Hlavní obsah

Severočeské doly ČEZ přestanou těžit do roku 2038

Novinky, ČTK, bož

Severočeské doly ze skupiny ČEZ přestanou těžit hnědé uhlí nejpozději do roku 2038; místo dříve plánovaného roku 2050. V úterý to řekl finanční ředitel ČEZ Martin Novák. Nevyloučil možnost, že těžba může v důsledku situace na trhu skončit ještě dříve.

Foto: Novinky

Důl Bílina Severočeské doly

Článek

Uhelná komise loni v prosinci doporučila ukončit v Česku využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038, někteří ministři jsou pro odklon od uhlí už v roce 2033. Vláda v květnu vzala doporučení Uhelné komise na vědomí, o datu ale nehlasovala.

Těžit hnědé uhlí ve chvíli, kdy by se už nemohlo v Česku využívat, se podle Nováka nevyplatí.

„Je to extrémně nepravděpodobné, protože hnědé uhlí se ekonomicky nedá transportovat na dlouhé vzdálenosti. Není to komodita světově obchodovaná, není to černé uhlí. Takže ideální způsob, jak využít hnědé uhlí, je ho spálit ideálně v místě těžby, to znamená v pánevních elektrárnách,” řekl Novák.

Zisk ČEZ klesl o 89 procent

Ekonomika

„To, že bychom neměli žádné uhelné elektrárny a dál těžili uhlí, je prakticky nemožné,” dodal.

Výsledky ČEZ za první pololetí letošního roku ovlivnila opravná položka k dlouhodobému majetku SD ve výši 8,7 miliardy korun. Ta podle ČEZ reflektuje nižší očekávanou poptávku po uhlí a dřívější ukončení těžby uhlí.

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v prvním pololetí letošního roku meziročně klesl o 89 procent na 1,6 miliardy korun. Při očištění o mimořádné vlivy, jakými jsou právě opravné položky, klesl čistý zisk ČEZ o 31 procent na 11,3 miliardy korun.

Reklama

Související články

Zisk ČEZ klesl o 89 procent

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v prvním pololetí letošního roku meziročně klesl o 89 procent na 1,6 miliardy korun. Provozní výnosy stouply o dvě procenta...

Výběr článků

Načítám