Hlavní obsah

Severní Irsko ztratilo za dva roky 11 tisíc pracovních míst

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nelichotivé zprávy přicházejí ze Severního Irska, kde za poslední dva roky zaniklo v soukromém sektoru téměř 11 000 pracovních míst. Informoval o tom server BBC s odkazem na zjištění společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle odhadů se Severní Irsko navíc může letos připravit na další pokles své ekonomiky, která by měla spadnout o 0,4 procenta.

Mezi březnem 2010 a březnem 2012 nejvíce pracovních míst v soukromém sektoru zaniklo ve stavebnictví (5710) a v maloobchodu (5820).  Za stejné období pak zhruba 500 míst „zmizelo“ ve finančních službách, v potravinářství se jednalo o 230 míst a v cestovním ruchu asi o 100 míst.

Nárůst zaměstnanosti zaznamenal pouze zpracovatelský průmysl, kde se počet pracovních míst zvýšil ve sledovaném období o 1390.

Vše záleží na tom, jak se vyřeší krize

Důvody tohoto stavu jsou podle PwC krize eurozóny a s tím související omezení veřejných výdajů, které si vybírají daň na podnikatelské důvěře, vývozu a celkových investicích. Problémy spočívají i v tom, že jen málo místních firem je mezinárodně konkurenceschopných.

Pokud se krizi eurozóny podaří v dohledné době vyřešit, alespoň mírný růst v zemi by mohl nastat v příštím roce, hlavně díky zpracovatelskému průmyslu. Pokud se tak ovšem nestane, tamní ekonomika bude čelit podle zprávy „opravdu velmi vážným problémům“, připomněl hlavní ekonom PwC v Severním Irsku Esmond Birnie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám