Hlavní obsah

Šestnáctiletý mladík může začít podnikat, soud ho zplnoletil

Právo, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Šestnáctiletého mladíka zplnoletil v těchto dnech okresní soud v Českých Budějovicích. Otevřel mu tak cestu k podnikání v oblasti marketingu a internetu. Jde o první případ tohoto druhu v Česku. Právu to potvrdil místopředseda okresního soudu Miroslav Jurman.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nebyl důvod mladíkovi nevyhovět. Kolegyně, která věc posuzovala, dospěla k závěru, že dotyčný má dobrou představu o tom, co by chtěl provozovat a jaké povinnosti mu z toho vyplývají,“ uvedl Jurman.

Možnost předčasného zplnoletění přinesl nový občanský zákoník, který je účinný od 1. ledna. Podle právníka Františka Korbela, který je spoluautorem nového občanského zákoníku, bude podobných případů rychle přibývat.

Odhaduje, že na soudy by mohly dorazit i tisíce žádostí ročně. Především v informačních technologiích a souvisejících oborech často provozují výdělečnou činnost už studenti středních škol.

V minulosti se možnosti zplnoletění využívalo prakticky jen pro účely sňatku. Podle nového kodexu se mohou lidé ve věku před prahem zletilosti nechat zplnoletit vedle podnikání také například v případě domácího násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám