Hlavní obsah

Šéf Boeingu rezignuje

Aktualizováno

Šéf amerického výrobce letadel Boeing Dennis Muilenburg s okamžitou platností rezignuje. Od 13. ledna se jeho nástupcem stane dosavadní šéf dozorčí rady David Calhoun. Podle agentury Reuters to v pondělí oznámila firma.

Foto: Pool New, Reuters

Šéf amerického výrobce letadel Boeing Dennis Muilenburg s okamžitou platností rezignuje.

Článek

„Představenstvo rozhodlo, že výměna vedení je nezbytným krokem k obnovení důvěry ve firmu a napravení vztahů s úřady, zákazníky i dalšími akcionáři,“ uvedlo v prohlášení vedení Boeingu.

Oznámení přichází týden poté, co Boeing oznámil pozastavení výroby letadel 737 MAX, která už devět měsíců nemohou po rozhodnutí úřadů létat s cestujícími.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Letadla Boeing 737 MAX

Boeing čelí desítkám soudních sporů s rodinami pasažérů, kteří zahynuli při nehodách letadel 737 MAX loni v říjnu v Indonésii a letos v březnu v Etiopii. Firmu také vyšetřuje americké ministerstvo spravedlnosti a Kongres.

Boeing se snaží zachránit zaříznutím „maxů”. Ztráty budou astronomické

Ekonomika

Kvůli problémům s letadly 737 MAX o polovinu klesl ve třetím čtvrtletí čistý zisk firmy. Meziročně se propadl o 51 procent na 1,17 miliardy dolarů (zhruba 27 miliard Kč). Celkové tržby firmy pak ve čtvrtletí klesly o 21 procent na 19,98 miliardy dolarů.

Poslední rozhodnutí o pozastavení výroby MAXů přijde podle analytiků až na miliardu dolarů (téměř 23 miliard korun) měsíčně. Zachování výroby strojů, které nyní nemohou do provozu, by znamenalo ztráty ještě asi dvakrát větší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám