Hlavní obsah

Šéf banky Barclays padl kvůli machinacím s úrokovými sazbami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Generální ředitel banky Barclays Bob Diamond v úterý odstoupil po skandálu s machinacemi s mezibankovními úrokovými sazbami. Ještě minulý týden přitom odstoupit odmítal. Banka se minulý týden dohodla na odškodnění a zaplacení rekordně vysokých penále v řádech stovek miliónů dolarů.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Bob Diamond před bankou Barclays

Článek

Diamond podle svých slov v úterý odstoupil kvůli tlakům zvenčí, které mohly poškodit značku: „Jsem hluboce zklamán obrazem o Barclays a jejích lidech, který vytvořily události z minulého týdne a který je daleko od pravdy.“

Přestože Diamond od počátku čelil tlaku, aby odstoupil, původně oznámil jen to, že se vzdá letošních odměn. Podle něj se machinací dopouštěla jen malá skupina lidí v bance. Snažil se případ bagatelizovat.

Ještě před Diamondem odstoupil další ředitel Barclays Marcus Aguis, který přijal zodpovědnost za skandál s manipulacemi londýnských sazeb LIBOR.

450 miliónů za manipulace 

Americká Komise pro termínové obchodování s komoditami (CFTC) udělila bance největší civilní pokutu ve své historii ve výši 200 miliónů dolarů. Rekordní je i sankce od britského úřadu pro dohled nad finančním trhem FSA ve výši 59,5 miliónu liber. Další peníze musí zaplatit britskému ministerstvu spravedlnosti. Banka se dohodla, že celkem zaplatí vyrovnání ve výši 450 miliónů dolarů.[celá zpráva]

Sazba LIBOR
LIBOR (London Interbank Offered Rate - londýnská mezibankovní nabídková sazba) - je referenční hodnota úrokových sazeb na trhu mezibankovních depozit v Londýně kalkulovaná každý den podle jednotných pravidel na základě kotací referenčních bank pro prodej mezibankovních depozit v USD. Pokud ji někdo předem zná, může toho využít k nákupům nebo prodejům.

Bank manipulovala v letech 2005 až 2009 sazbami LIBOR, což jsou londýnské úrokové mezibankovní sazby, podle kterých si banky mezi sebou půjčují peníze. Používají se pro nastavení úrokových sazeb u cenných papírů a úvěrů. Banky mohly prostřednictvím těchto sazeb ovlivňovat podmínky na trhu s deriváty. Do případu jsou zapletené rovněž banky Citigroup, HSBC, Royal Bank of Scotland a UBS. Týkal se nejen Británie, ale taky USA a Japonska.

Podle listu Daily Mail je do případu zapletena i ministerská úřednice a ekonomická poradkyně předchozí labouristické vlády baronka Vaderová, která otevřeně říkala, že snížení sazby LIBOR by přispělo ke stabilitě bankovního systému. Na dosažení cíle pracovala s bývalými kolegy z UBS.

Britský premiér David Cameron označil manipulace se sazbami LIBOR za skandální.

Diamond bude muset svůj krok ještě ve středu vysvětlit před poslanci z výboru pro rozpočet, což míní: „Splním svou povinnost přispět k vyšetřování výboru souvisejícími s dohodami, které Barclays oznámila minulý týdne pod mým vedením.“

Cameron ale uvažuje i o ustavení parlamentního vyšetřovacího výboru, který by svá zjištění předložil do konce roku. Pak by se upravily zákony, aby se podobným skandálům zabránilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám