Hlavní obsah

Schodek státního rozpočtu v listopadu vzrostl na téměř 80 miliard

– Praha • Aktualizováno

Na 79,4 miliardy korun narostl v listopadu schodek státního rozpočtu. V říjnu schodek činil 47,7 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Loni v listopadu deficit činil necelých 78 miliard korun. Na letošek je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun a podle ministerstva lze očekávat, že nebude překročen.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Celkové příjmy rozpočtu ke konci listopadu meziročně stouply o 4,1 miliardy korun na více než 965 miliard korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o 1,5 procenta na 489 miliard korun. Schválený rozpočet přitom počítá s jejich růstem o 2,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Státní rozpočet Česka

Na DPH stát vybral přes 202 miliardy korun, meziročně o téměř 11 procent více. Plány ministerstva počítají s růstem o 6,2 procenta. Novela zákona od letoška zvýšila obě sazby daně o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

Ze spotřebních daní získal stát 122,5 miliardy korun, meziročně o pět miliard korun méně. Rozpočet přitom čeká růst. Klesl výběr spotřební daně z minerálních olejů a tabáku.

Celkové výdaje meziročně stouply

Ke konci listopadu rovněž kleslo inkaso daně z příjmu právnických osob, a to meziročně o desetinu na 65,2 miliardy korun. Rozpočet přitom počítá s poklesem o 5,5 procenta. Ministerstvo k tomu uvedlo, že tak letos k naplnění plánů zřejmě nedojde.

Celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o 5,6 miliardy na 1044,8 miliardy korun. Z toho na sociální dávky stát poskytl zhruba 442 miliard korun, což je meziročně o 4,5 miliardy více.

MF dále upozornilo, že meziroční srovnání výdajů v samotném listopadu je zkresleno zálohami regionálnímu a soukromému školství, které byly loni převedeny již v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám