Hlavní obsah

Schodek státního rozpočtu překročil 400 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu stoupl na 401,5 miliardy korun z říjnových 335 miliard korun. Ve středu o tom informovalo ministerstvo financí. Jde o nejhorší listopadový výsledek od vzniku ČR.

Foto: Milan Malíček, Právo

Minstryně financí za ANO Alena Schillerová

Článek

Loni ke konci listopadu byl schodek 341,5 miliardy korun. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) bude tak schodek rozpočtu za celý rok nižší než schválených 500 miliard korun.

"Listopad je navíc z hlediska výdajů i příjmů tradičně horší měsíc. Vyplácely se totiž zálohy na regionální a soukromé školství ve výši 30,4 miliardy nebo čtvrtletní dotace na obnovitelné zdroje za téměř sedm miliard. Naopak příjmová strana nebyla v listopadu podpořena výběrem těch daní, které do rozpočtu plynou až v posledním měsíci každého čtvrtletí," uvedla ministryně.

O rozpočtu bude Sněmovna jednat asi až s novou vládou, Fiala počítá s provizoriem

Domácí

Celkové příjmy rozpočtu ke konci listopadu meziročně stouply o 14,2 miliardy na 1,33 bilionu korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení vzrostly meziročně o 36,5 miliardy na 1,16 bilionu korun, zatímco samotné příjmy z daní bez pojistného meziročně klesly o 14,6 miliardy na 616,9 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu ke konci listopadu meziročně stouply o 74,3 miliardy na 1,73 bilionu korun.

Na kompenzace šlo přes 300 miliard

Ministerstvo zároveň informovalo, že ze státního rozpočtu na boj s pandemií koronaviru šlo od loňského března do konce letošního listopadu 478,2 miliardy korun. Přímá opatření, například v podobě kompenzačních bonusů, programů Antivirus a dalších programů, si vyžádala 305,7 miliardy Kč.

Odklad záloh daní vyčíslil úřad na 41,4 miliardy korun a výdaje na zdravotnictví v podobě nákupu ochranných prostředků, odměn zdravotníkům nebo oddlužení vybraných nemocnic na 131,1 miliardy korun. Za letošní leden až listopad MF celkovou pomoc z rozpočtu vyčíslilo na 260,2 miliardy korun.

Inkaso daně z přidané hodnoty stouplo ke konci listopadu meziročně o 7,9 miliardy na 270,5 miliardy korun. Výběr daně z příjmu právnických osob meziročně stoupl o 22,9 miliardy korun na 104,4 miliardy korun.

Fiala chce rozpočet se schodkem do 300 miliard korun

Domácí

Naopak inkaso daně z příjmů fyzických osob kleslo o 40,7 miliardy na 95 miliard korun. V meziročním srovnání se podle MF promítá vliv daňových změn účinných od roku 2021, zejména snížení základu daně o více než 25 procent a zvýšení slevy na poplatníka. Inkaso dále negativně ovlivnil kompenzační bonus vyplacený v průběhu roku 2021.

Letošní schválený schodek státního rozpočtu činí 500 miliard korun. Na příští rok vláda schválila schodek 376,6 miliardy korun. Vznikající koaliční vláda chce ale sestavit nový státní rozpočet na příští rok se schodkem do 300 miliard korun. Stát tak s největší pravděpodobností bude na počátku příštího roku hospodařit v rozpočtovém provizoriu.

Reklama

Výběr článků

Načítám