Hlavní obsah

Schillerová letos vyhlíží 30miliardový schodek, nejvyšší za Babišových vlád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda Andreje Babiše - tedy kabinet ANO a ČSSD podporovaný komunisty - vyhlíží svůj zatím nejhorší schodek rozpočtu. Podle vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) pro Českou televizi bude letošní deficit nakonec kolem 30 miliard. Je to sice lepší číslo než plánovaných 40 miliard, v předchozích letech skončilo ale hospodaření vzdor plánovaným deficitům v mírném přebytku nebo jen v mírném schodku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová ve Sněmovně

Článek

„Dnes se pohybuje schodek pod 30 miliardami, ale čekají nás ještě dva pracovní dny, kdy přijdou ještě určité daně po splatnosti, budeme platit nějaké faktury, takže já to odhaduji, že se bude pohybovat schodek okolo 30 miliard," řekla Schillerová České televizi.

Přesná čísla o letošním hospodaření státu by měl resort zveřejnit 3. ledna.

Třicetimiliardový schodek by byl nejhorší za poslední čtyři roky a vůbec nejhorší v éře vlád Andreje Babiše, který je ve funkci premiéra od prosince roku 2017.

Deficit 40 miliard? V současné situaci měl být rozpočet vyrovnaný, míní analytici

Ekonomika

Za rok 2017 skončil rozpočet ve schodku 6,2 miliardy, přičemž plánovaný deficit byl 60 miliard, v roce 2018 pak byl v přebytku 2,9 miliardy při plánovaném schodku 50 miliard.

V roce 2016 stát hospodařil s přebytkem 61,8 miliardy korun, v roce 2015 byl schodek necelých 63 miliard a v roce 2014 činil deficit necelých 78 miliard.

Na zhoršení v hospodaření státu upozorňuje opozice. „Vláda hospodaří hůř a hůř, místo toho, abychom se připravovali na případné zpomalení,” řekl ČT místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Sněmovna schválila rozpočet na příští rok

Domácí

„Je zjevné, že tedy vládě docházejí zdroje na všechny ty sliby, které někdy velmi populisticky svým voličům dala,” uvedl předseda lidovců Marek Výborný.

Předseda SPD Tomio Okamura upozornil, že vláda si letos vylepšila rozpočet zhruba 18 miliardami korun z privatizačního účtu.

Na příští rok vláda počítá s rozpočtovým schodkem 40 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám