Hlavní obsah

Schillerová: Kompenzaci dostalo 364 257 živnostníků, jde o 8,9 miliardy

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O kompenzační bonus pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) v rámci programu Pětadvacítka požádalo ke čtvrtečnímu večeru 400 846 lidí. Peníze byly odeslány celkem 364 257 lidem, celkem jde o 8,9 miliardy korun. Na tiskové konferenci po pátečním jednání vlády to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: ČTK

Alena Schillerová

Článek

„Ke včerejšímu večeru bylo osobami samostatně výdělečně činnými podáno 400 846 žádostí o kompenzační bonus. Peníze byly poslány u 364 257 žádostí,“ uvedla Schillerová.

Odesláno podle ní bylo v úhrnu zhruba 8,9 miliardy korun, z čehož by vyplývalo, že ne všichni dostali maximální možnou částku.

Prezident podepsal odklad nájmů i vyšší schodek rozpočtu

Domácí

Program podle ministryně funguje téměř bez problémů. „Případné problémy se řeší neformálně, telefonicky či e-mailem,“ dodala. Většina OSVČ podle Schillerové využívá možnost poslat naskenovanou žádost e-mailem.

Poslanecká sněmovna schválila pokračování programu od 1. května ve výši 500 korun denně. „Předpokládám, že to schválí i Senát a bonus bude pokračovat,“ uzavřela Schillerová. Za květen by tak OSVČ mohly dostat až 15 tisíc korun.

O kompenzační bonus mohou žádat i OSVČ na mateřské dovolené. „Pobírání dávek v mateřství, tedy rodičovského příspěvku či peněžité pomoci v mateřství, nejsou překážkou pro nárokování si kompenzačního bonusu pro OSVČ poškozené v důsledku koronaviru a jeho přiznání,“ sdělil Novinkám mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Drobným živnostníkům už poslali první dvě miliardy

Koronavirus

Naopak živnostníci na nemocenské mají smůlu. „V případě nemoci v zaměstnání, kdy je daná osoba doma a pobírá dávku nemocenského pojištění, se pro účely kompenzačního bonusu stále považuje za zaměstnance, a z tohoto titulu jí bonus nenáleží,“ dodal Weiss.

Prezident Hospodářské komory Vladmír Dlouhý v dubnu upozornil, že podnikatelé, kteří založili společnost s ručením omezeným (s. r. o.), žádnou podporu nedostanou.

„Tito lidé se přitom od živnostníků nijak neliší. Takoví jednatelé s. r. o. často nemají zaměstnance nebo mají zaměstnance, co jsou sami OSVČ. Těch je velké množství a jich se tato podpora netýká,“ doplnil s tím, že právě od této skupiny podnikatelů komora dostává připomínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám