Hlavní obsah

Sazka je na prodej: vyhraje, kdo dá víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze schválil návrh insolvenčního správce Sazky Josefa Cupky prodat loterijní společnost Sazka ve výběrovém řízení, v němž zájemci budou muset složit předem jistinu půl miliardy korun. Výběrové řízení bude vyhlášeno v nejbližších dnech, uvedla Cupkova mluvčí Lenka Tichá.

Článek

O vítězi výběrového řízení bude rozhodovat výhradně cena. Soutěže se může zúčastnit prakticky kdokoli, kdo splní základní podmínky stanovené insolvenčním zákonem.

„Dražba má spoustu úskalí a zdržovala by nás. Výběrové řízení je průhledné stejně jako dražba a dává možnost postupovat rychleji," nechal se slyšet již dříve Cupka.

Zájemci v první fázi stačí do tří týdnů oficiálně požádat advokátní kancelář HKDW, která bude zajišťovat administrativní část, o poskytnutí základní dokumentace. Nejpozději do pěti týdnů od zahájení výběrového řízení musí zájemci, kteří složili jistinu, doručit insolvenčnímu správci závaznou finanční nabídku, včetně potvrzení o složení celé nabízené částky na speciálním vázaném bankovním účtu a také podepsanou kupní smlouvu.

„Nejprve se musíme seznámit a prostudovat podmínky výběrového řízení. Obecně ale můžeme deklarovat zájem skupiny KKCG účastnit se výběrového řízení společně se skupinou PPF,“ uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Vítěz může skončit s miliardovou pokutou

Vítěz tendru bude oznámen bezprostředně po prostudování předložených nabídek. Nestane se ale okamžitě novým majitelem Sazky. Musí ještě získat souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, popřípadě kompetentních evropských orgánů.

Pokud vítěz souhlas antimonopolního úřadu nezíská, bude muset zaplatit smluvní pokutu 1,5 miliardy korun. Celé výběrové řízení se bude muset opakovat. Pokuta je prý kvůli tomu, že pokud prodej nevyjde napoprvé, cena Sazky kvůli nastupující konkurenci dramaticky klesne. Hodnota Sazky je nyní ohodnocena na 3,58 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám