Hlavní obsah

Sada "Umely lehty" obsahuje zakázanou látku

Novinky, pit
Praha

Z Koreje a Číny doputovaly do Česka sady plastových nehtů, které ministerstvo zdravotnictví označilo jako nebezpečné výrobky. Informoval o tom mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň s tím, že sady obsahují zakázanou látku dibuthylftalát. Výrobek nese pozoruhodně zkomolený název "Umely lehty".

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Nebezpečné umělé nehty

Článek

Sada pravděpodobně z Koreje obsahuje průhledné bezbarvé plastové nehty se třpytkami a lepidlo. Nehty s lepidlem jsou uloženy v čirém plastovém sáčku a uzavřeny přeloženým kartonem. Na zadní straně kartonu jsou pokyny k použití a varování v angličtině a text „Nail Korea“.

V druhém případě jsou nehty umístěny na plastovém blistru, který je vložen do průhledného prolisu. Na přední straně kartonu je uveden název výrobku a text "20 salon toenails". Na zadní straně je etiketa mimo jiné s neexistujícím dovozcem a českým návodem k aplikaci se značnými jazykovými chybami.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

„Bylo zjištěno, že výrobek ve svém složení uvádí látku, která je v kosmetických prostředcích zakázána, a to dibuthylftalát,“ sdělila zástupkyně hlavního hygienika ČR Viera Šedivá.

Podle Šedivé spočívá pro spotřebitele nebezpečí v tom, že při použití výrobku může docházet ke kontaktu s kůží.

„Dibuthylftalát tak může přestupovat do organismu, kde představuje riziko pro reprodukci či může nepříznivě ovlivňovat zdraví zejména u citlivých skupin obyvatel,“ doplnila Šedivá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám