Hlavní obsah

Malá revoluce je tu. S různými dopravci lze jet na jedinou jízdenku

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V neděli začíná platit nový vlakový řád a s ním se naostro spouští také jednotný tarif. Znamená to malou revoluci. Lidem při cestování napříč republikou vlaky různých dopravců postačí jediná jízdenka. Hodí se to, když je nutné přesedat třeba při cestách mezi kraji, kdy zmeškáte spoj anebo přípoj má zpoždění.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jednotná jízdenka, prodávaná pod názvem OneTicket, ale nebude hned platit úplně na všechny spoje. Především komerční vlaky na linkách Praha–Ostrava nebo Praha–Brno–Břeclav by se měly přidávat postupně až v dalším roce.

Bude dražší

Od neděle je systém k dispozici na všech spojích, které objednává v dálkové dopravě stát a v regionální dopravě kraje. Do systému se zapojilo celkem třináct dopravců. Komerčně provozované linky se k jednotnému tarifu připojí v příštím roce.

„Posláním OneTicket není nabídnout lidem nejlevnější cestování, ale to nejjednodušší. S jednou jízdenkou nemusí cestující řešit, se kterými dopravci na své trati pojede ani kde a za kolik si koupí jejich jízdenky. OneTicket to vyřeší za něj,“ řekl Právu Martin Opatrný, mluvčí státního podniku Cendis, který systém připravoval.

Zlom: v jízdenkové kauze zazní odposlechy

Krimi

Ceny se budou odvíjet od ujetých kilometrů, většinou vyjdou dráž než jízdenky od jednotlivých dopravců, podle Opatrného ale ne vždy.

E-shop začne v neděli fungovat na webu www.oneticket.cz, tam také lidé snadno zjistí, zda na požadované trase jednotnou jízdenku už pořídí, či ne. Také si mohou koupit síťový OneTicket na určité časové období, třeba týdenní do 2. třídy vyjde na 1570 korun.

„České dráhy od jednotného tarifu očekávají zjednodušení cestování a odbavení cestujících na trasách, kde využívají více dopravců. To by mělo vést také k posílení konkurenceschopnosti drážní dopravy jako celku například oproti cestám autobusy nebo autem,“ řekla Právu mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

Soukromý dopravce RegioJet se do systému jednotného tarifu od neděle zapojí s osobními regionální vlaky v Ústeckém kraji a s rychlíkovou linkou R8 (Brno–Bohumín). „Cestující tak budou moci jednodušeji cestovat například po trasách, jako jsou Brno–Kroměříž nebo Brno–Vsetín–Velké Karlovice,“ komentoval to mluvčí Aleš Ondrůj.

Před Vánocemi posilují spoje

Vlaky Leo Expressu se zapojí na tratích, které na objednávku zajišťují v Pardubickém kraji. Jízdenky OneTicket půjde koupit v jejich pokladnách v Letohradu, Králíkách a Jablonném nad Orlicí a také přímo na palubách vlaků.

Test jednotné jízdenky na železnici funguje, koupilo ji 6710 lidí

Ekonomika

Jak železniční, tak autobusoví dopravci včetně FlixBusu před Vánocemi opět posilují spoje, které předtím omezili kvůli dopadům pandemie a úbytku cestujících.

Posilové vozy navýší kapacitu nejvytíženějších spojů na mnoha dálkových linkách ČD, zejména z Prahy do Děčína, Chebu, Českých Budějovic, Železné Rudy, Havlíčkova Brodu a na Slovácko. Od 17. prosince také ČD plánují obnovit dva páry Valašských expresů v úseku mezi Prahou a Olomoucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám