Hlavní obsah

S miliardami na dávky pomůže Česká pošta

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé, kteří mají nárok na nejrůznější sociální dávky, například na přídavek na dítě, sociální příplatek či rodičovský příspěvek, se už nemusejí obávat, že by na konci roku svou dávku nedostali. Nejvíce peněz vláda vezme ze záloh na důchody pro příští rok, které budou na účtu České pošty.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.4.2017 Divadlo loutek Ostrava premiéra inscenace Středa nám chutná. Z generálky 6.4.2017. " Ať si sundá tu čepici.!

Článek

Právu to ve středu řekl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach poté, co vláda schválila jeho návrh rozpočtových úspor. Ten má zajistit potřebných 6,6 miliardy korun na výplatu dávek.

Celkem 2,2 miliardy korun získá vláda z rozpočtových úspor a dalších 4,4 miliardy úsporami v resortu ministerstva práce a sociálních věcí. Zkrácení záloh České poště získá stát více než dvě miliardy korun. Peníze jí poukáže začátkem příštího roku už z nového státního rozpočtu.

Česká pošta doplatí na nerozvážnost vlády

Na námitku Práva, že řešit nedostatek peněz na sociální dávky hodlá vláda na úkor České pošty, Škromach odpověděl: "K takovým přesunům záloh dochází každoročně. Myslím, že s tím začal už ministr financí Ivan Kočárník za Klausovy vlády. Pro poštu to nemá finančně žádné dopady." 

Ministr financí Bohuslav Sobotka novinářům po jednání vlády řekl, že zálohy České poště na vyplácení důchodů se budou krátit "jen v nezbytně nutné míře".

Vláda měla podle Sobotky dvě možnosti: buď požádat Poslaneckou sněmovnu o změnu rozpočtu, nebo najít úspory. Rozhodla se pro úspory. Hospodaření v letošním roce se podle ministra financí vyvíjí mimořádně příznivě, takže deficit schválený Sněmovnou ve výši 115 miliard korun bude řádově o miliardy nižší. 

Do finanční tísně se Škromachův úřad dostal poté, co v létě musel vyplatit 6,6 miliardy korun na mimořádné jednorázové dávky důchodcům a některým rodinám s dětmi jako kompenzaci dopadů zvýšení sazeb DPH. Už tehdy bylo jasné, že vláda na mimořádné dávky nemá peníze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám