Hlavní obsah

Ryanairu ve čtvrtletí stoupl zisk i tržby

Ryanairu ve druhém finančním čtvrtletí stoupl čistý zisk o osm procent na 910 milionů eur (23,2 miliardy Kč) a překonal odhady. Vzrostly i tržby.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální ředitel Ryanairu Michael O'Leary při představování nových linek

Článek

Tržby Ryanairu v uplynulém čtvrtletí meziročně stouply o 12 procent na 3,1 miliardy eur. Za celé první pololetí do konce září činil zisk i přes nárůst počtu přepravených cestujících 1,15 miliardy eur, a byl tak na podobné úrovni jako ve stejném období loňského roku.

Horší výhled kvůli boeingům a brexitům

Irská nízkonákladová letecká společnost ale kvůli problémům s letadly Boeing 737 MAX a nejasnostem kolem brexitu snižuje odhad svého celoročního zisku i počtu přepravených cestujících.

Za celý fiskální rok, který uzavře na konci března, nově firma očekává zisk v rozmezí 800 až 900 milionů eur, zatímco dříve odhadovala zisk 750 až 950 milionů eur.

Boeingu se propadl zisk o polovinu, mohou za to problémy 737 MAX

Ekonomika

Prakticky tedy už nečeká další zisk, ale jak připomněla agentura DPA, bývají letecké společnosti v zimní polovině roku běžně ve ztrátě.

Objednané letouny nejdříve na jaře

Ryanair předpokládá, že objednané letouny Boeing 737 MAX dostane od výrobce nejdříve v březnu nebo dubnu, tedy o dva měsíce později, než uvedl v posledním červencovém odhadu.

V polovině příštího roku by tak aerolinka měla mít v provozu jen 20 těchto strojů namísto v červenci odhadovaných 30, přičemž původní plán počítal na léto 2020 s 58 letouny MAX. „Riziko zpoždění narůstá,” uvedl v pondělí šéf Ryanairu Michael O'Leary.

Firma proto odhaduje, že za celý fiskální rok přepraví pouze 157 milionů cestujících, nikoli 162 milionů, jak doufala v červenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám