Hlavní obsah

RWE nabídne podíl v českém distributorovi plynu. Zájem mají i Australané

Novinky, tov

Německá energetická firma RWE podá nabídku na převzetí podílu dcery Innogy ve společnosti Innogy Grid Holding, která distribuuje plyn v Česku. Informovala o tom agentura Reuters. Nabídka je součástí dohody firem RWE a E.ON o rozdělení Innogy.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Logo RWE

Článek

Po odkoupení podílu Innogy Grid Holding jej RWE bude moci nabídnout firmě E.ON a ta se rozhodne, zda jej koupí. E.ON o tom informoval v pátek v rámci zveřejnění nabídky v hodnotě 5,2 miliardy eur (132 miliard korun) na převzetí menšinového podílu v Innogy.

Innogy Grid Holding je společným podnikem Innogy a australské investiční skupiny Macquarie. Podle informací zdrojů Reuters z minulého týdne má Macquarie zájem o převzetí aktivit Innogy v ČR, což by mohlo narušit dohodu mezi RWE a E.ON.

Německé firmy RWE a E.ON se podle informací listu Financial Times ze začátku března dohodly na obří transakci, v rámci které se E.ON zaměří na provozování energetických sítí a maloobchodní prodej elektřiny a plynu, zatímco RWE získá obnovitelné zdroje E.ON a Innogy, a také akciový podíl 16,7 procenta v E.ON. [celá zpráva]

Skupina Innogy zajišťuje v Česku dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro zhruba 1,7 miliónu zákazníků a zaměstnává zde přes 4000 lidí. Její podíl na distribuci plynu v České republice činí zhruba 86 procent, uvedla ČTK.

Také E.ON patří v Česku mezi významné dodavatele plynu a elektřiny. Transakci budou muset schválit antimonopolní orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám