Hlavní obsah

Ruští oligarchové skupují drahé domy v Londýně. Chtějí ukrýt majetek

Novinky, ČTK, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatí Rusové a Ukrajinci se pokoušejí přesunout více peněz do nemovitostí v Londýně. Napsal to v pondělí na svém webu list Financial Times(FT), který se odvolává na tvrzení realitních makléřů. Podle deníku existují náznaky, že se tak snaží ukrýt svůj majetek před mezinárodními sankcemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle analytika společnosti JLL Adama Challise bohatí Rusové a Ukrajinci od začátku roku hledají bezpečná místa, kde uchovat majetek. JLL, která poskytuje poradenství v oblasti realit, odhaduje, že odliv ruského kapitálu by meziročně mohl stoupnout na čtyřnásobek.

Podle odhadů realitní společnosti Savills ruští klienti loni na londýnském trhu s bydlením utratili zhruba 180 miliónů liber (šest miliard korun). Mnoho makléřů předpokládá, že letošní číslo bude mnohem vyšší v souvislosti s tím, jak současná vlna potenciálních kupců dokončuje nákup.

Třída miliardářů

„Spousta ruských klientů, se kterými jsme v posledních letech jednali a zvažovali koupi, se teď rozhoupali a jdou do toho,“ řekl Roarie Scarisbrick, ředitel realitní společnosti Property Vision.

Rusové a Východoevropané prý mají zájem především o velké rodinné domy na jedné z nejdražších ulic v Londýně The Bishops Avenue, přezdívané "třída miliardářů".

Majitel je „kyperská firma”

Podle daňových poradců a expertů mnoho Východoevropanů nadále kupuje londýnské domy přes firmy, aby mohli zůstat v anonymitě, a to i navzdory nedávným daňovým opatřením vlády v Londýně. Britský ministr financí George Osborne v roce 2012 zavedl daň na obydlí vlastněná společnostmi. V rozpočtu pro tento rok tato daňová opatření ještě zpřísnil.

Při vymáhání mezinárodních finančních sankcí je obtížné se zaměřit na majetek ve formě realit, když se k jejich pořízení použijí společnosti registrované v zahraničí, vysvětlují Financial Times.

To potvrzuje i Charles McDowell, který shání nemovitosti pro bohaté kupce. Koupě přes firmy - často v daňových rájích - je velmi oblíbená, protože „kdyby došlo ke zmrazení aktiv či něčemu podobnému, je majetek maximálně v bezpečí".

„Zaznamenali jsme výrazný nárůst zájmu mezi ruskými kupci a Východoevropany obecně. Rusové jsou obzvlášť nervózní, jak by je mohlo zasáhnout zpřísnění sankcí," dodává McDowell.

„Katastr je veřejně přístupný - pokud jste velmi bohatý, nechcete, aby lidé znali vaši adresu,” vysvětluje další zřejmý důvod právník Michael Morris, jehož firma radí kupcům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám