Hlavní obsah

Růst ekonomiky USA zpomalil na 1,9 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst ekonomiky Spojených států ve třetím čtvrtletí zpomalil na 1,9 procenta ze dvou procent v předchozím kvartálu, a byl tak nejpomalejší v letošním roce. Překonal však očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu odhadovali pouze na 1,6 procenta.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Středeční údaje ministerstva obchodu by mohly zmírnit obavy finančních trhů z hospodářské recese ve Spojených státech, které jsou největší ekonomikou na světě.

Spotřebitelské výdaje, které se na ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami, se ve třetím čtvrtletí zvýšily o 2,9 procenta. Jejich růst tak sice zpomalil ze 4,6 procenta v předchozím kvartálu, zůstal však na relativně silné úrovni. Podnikové investice se naopak propadly o tři procenta, takže zaznamenaly nejprudší pokles za více než tři a půl roku. Podle serveru BBC se zde odrážejí hlavně obavy podnikatelů z obchodní války Trumpovy administrativy s Čínou. Obchodní spory a nová cla narušují také obchod mezi USA a EU.

USA zavedly cla na francouzská vína nebo italské sýry. EU chystá odvetu

Ekonomika

Ekonomika USA roste nepřetržitě už jedenáctým rokem. Americká centrální banka (Fed) ve snaze udržet růst minulý měsíc podruhé v letošním roce snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu.

„Americká ekonomika stále jede na plné obrátky. Solidní růst může působit jako protiargument dalšímu snižování sazeb. Zda to vezmou zástupci Fedu při měnověpolitickém zasedání v potaz, bude jasné již dnes večer,” uvedla ekonomka Raiffeisenbank Eliška Jelínková.

Kurz dolaru vůči euru ve středu zaznamenal jen minimální výkyvy a pohyboval se kolem 1,110 dolaru za euro. Vůči koruně je dolar také stabilní a prodává se za zhruba 22,95.

Reklama

Výběr článků

Načítám