Hlavní obsah

Růst ekonomiky EU i eurozóny zpomaluje

Novinky, bož

Hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie (EU) v prvním čtvrtletí vzrostl o 0,4 procenta. Stejně rostl i HDP eurozóny. Růst EU i eurozóny tak zpomalily shodně o 0,3 procentního bodu oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku. Ve čtvrtek o tom informoval statistický úřad Eurostat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na zpomalení růstu se podílel pokles vývozu o 0,4 procenta z eurozóny a o 0,3 procenta z EU, pokles dovozu do eurozóny o 0,1 procenta a stagnace dovozu do EU. Spotřeba domácností rostla v zemích platících eurem o 0,5 procenta a v celé EU o 0,4 procenta. Meziročně rostlo HDP eurozóny o 2,5 procenta a celé osmadvacítky o 2,4 procenta.

Oproti minulému čtvrtletí nejvíce rostla polská a lotyšská ekonomika o 1,6 procenta. Finsko a Maďarsko zaznamenaly mezičtvrtletní růst HDP o 1,2 procenta. Česko rostlo stejně jako eurozóna a celá EU o 0,4 procenta. Rumunsko stagnovalo, Estonsku se dokonce HDP o 0,1 procenta snížil.

Meziroční tempo růstu HDP v Evropské unii v letošním prvním čtvrtletí zpomalilo na 2,4 procenta z 2,7 procenta v loňském čtvrtém kvartálu. V samotné eurozóně meziroční růst zvolnil na 2,5 procenta z 2,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám