Hlavní obsah

Růst české ekonomiky zpomalil na 2,5 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční růst české ekonomiky ve 2. čtvrtletí letošního roku zpomalil na 2,5 procenta, mezičtvrtletně stoupl hrubý domácí produkt o 0,9 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu HDP, který v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

V prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla česká ekonomika meziročně o tři procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt od ledna do března zvýšil o 0,4 procenta.

„Ekonomický růst byl tažen zejména zahraniční poptávkou a stabilně rostoucí spotřebou domácností,“ řekl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

„První odhad dynamiky českého HDP za druhé čtvrtletí překvapil silným růstem. České hospodářství se tak připojilo k úspěšným ekonomikám v regionu, když stejně jako Polsko a Slovensko vykázalo mezičtvrtletní růst o 0,9 procenta,” upozornil ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Domácnosti se nebojí utrácet. Podporuje je příznivá situace na trhu práce, když se míra nezaměstnanosti drží na rekordních hodnotách a akceleruje mzdový růst,” dodal. Odhaduje, že celoroční růst HDP překročí 2,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám