Hlavní obsah

Růst cen benzinu a nafty se konečně zastavil

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dvouměsíční růst cen pohonných hmot v Česku se zastavil. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se od minulé středy nezměnila, zůstává na 28,10 koruny za litr. Cena nafty sice stoupla, ale pouze o jeden haléř na 27,59 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, jež ceny sleduje.

Článek

Celostátní průměr cen vytrvale rostl zhruba od poloviny května. Od té doby Natural 95 zdražil zhruba o 2,50 koruny a nafta o 1,80 koruny.

Podle údajů CCS je benzin nyní o skoro pět korun levnější než ve stejném období loni a nafta je meziročně levnější asi o 4,50 koruny.

Koncernu OMV se propadly tržby i zisk, může za to pokles cen ropy

Ekonomika

Nejlevněji natankují řidiči pohonné hmoty ve Zlínském kraji, kde litr benzinu stojí v průměru 27,69 koruny a litr nafty 27,15 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 28,80 koruny a litr nafty 28,65 koruny. Pouze v Praze je cena nafty nad 28 korunami.

Ceny ropy od začátku roku poklesly o třetinu

Ceny ropy ve středu pokračovaly v poklesu. Investoři se obávají nárůstu případů nákazy koronavirem. Ve středu v 18:30 SELČ cena severomořské ropy Brent klesla o 0,4 procenta na 43,23 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevňovala o 1,4 procenta na 41,02 dolaru za barel.

Ve čtvrtek dopoledne se Brent pohyboval kolem 43,92 dolaru za barel. Od začátku roku cena ropy Brent poklesla téměř o třetinu (32,3 procenta).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 29. červenci.

Reklama

Související články

Benzin a nafta zdražují už pět týdnů

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět zdražily. Ceny paliv tak rostou již pět týdnů v řadě. Litr nejprodávanějšího Naturalu 95 se aktuálně u čerpacích...

Výběr článků

Načítám