Hlavní obsah

Rusnok: Schodek rozpočtu bude asi nižší než 100 miliard

Aktualizováno

Letošní schodek státního rozpočtu by mohl být nižší, než je předpokládaných 100 miliard. Na tiskové konferenci po jednání vlády to ve středu připustil premiér v demisi Jiří Rusnok. Důvodem je úspěšnější čerpání peněz z evropských fondů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

"Sdílím ty komentáře, vzhledem k výsledkům po devíti měsících, že je velká naděje, že letošní deficit bude výrazně lepší než ten plánovaný," uvedl premiér. Konkrétní odhady ovšem odmítl v souvislosti s čerpáním evropských peněz sdělit.

V září dosáhl schodek státního rozpočtu 38,2 miliardy korun, zatímco loni v září deficit činil 71,4 miliardy korun. Příjmy z EU letos ke konci září stoply meziročně o téměř 30 miliard korun na 85 miliard.

Vláda přitom ve středu schválila pravidelnou zprávu o vývoji státního rozpočtu za letošním první pololetí. Státní rozpočet vykázal ke konci června schodek 31,5 miliardy korun. Loni v červnu deficit činil 71,7 miliardy korun.

Hospodaření územních rozpočtů, tedy obcí, krajů a regionálních rad, pak podle zprávy skončilo za letošní první pololetí přebytkem 34,6 miliardy korun. To v meziročním srovnání znamená nárůst o více než 13 miliard korun.

V loňském roce stát hospodařil s deficitem 101 miliard korun. Pro příští rok vláda nedávno schválila návrh státního rozpočtu se schodkem 112 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám