Hlavní obsah

Ruský Gazprom dýchá na záda Exxon Mobile

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský plynárenský monopol Gazprom se stal podle tržní hodnoty druhou největší energetickou společností světa za americkým ropným gigantem Exxon Mobile poté, co jeho akcie posílily téměř o devět procent. Gazprom je největším světovým producentem i vývozcem zemního plynu a pokrývá zhruba čtvrtinu spotřeby plynu v Evropě.

Článek

Tržní hodnota společnosti Gazprom na konci dnešního obchodování na burze překročila 267 miliard dolarů. Firma tak z druhého místa vytlačila britskou ropnou skupinu BP, jejíž tržní hodnota činila 141,5 miliardy liber (252,8 miliardy dolarů). Tržní hodnota Exxon Mobil se pohybuje kolem 390 miliard dolarů.

Gazprom doufá, že se během příštích deseti let stane významným dodavatelem plynu do Spojených států a Číny. Firma v loňském roce vstoupila rovněž do ropného průmyslu, když koupila ruského producenta ropy Sibněfť, píše agentura AP.

Akcie Gazpromu dnes posílily o 8,56 procenta na rekordních 11,29 dolaru. Reagovaly tak na zprávu o tom, že firma Morgan Stanley Capital International (MSCI) zvýší váhu akcií Gazpromu ve svých indexech. "Index MSCI Emerging Markets je pravděpodobně nejdůležitějším indexem pro investory na rozvíjejících se trzích," upozornil analytik Dmitrij Lukašov z makléřské společnosti Aton.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám